Je hebt al meerdere keren geprobeerd af te vallen, maar nooit het gewenste resultaat behaald. Dit keer heb je echter een nieuwe motivatie: je wilt je beter voelen over jezelf en gezonder zijn. Daarom begin je met het opstellen van een strikt dieet en start je met elke dag een uur sporten.
Deze keer ben je vastbesloten om succesvol te zijn en je doelen te behalen. Maar naarmate de dagen verstrijken, begin je steeds meer gestrest te raken. Je voelt je schuldig als je iets eet wat niet in je dieet staat en voelt je opgejaagd en gespannen als je je doelen niet behaalt. Van slaapproblemen en stemmingswisselingen tot een uitgeput gevoel: afvallen blijkt behoorlijk stressvol te zijn. Wat kun je hieraan doen?
De relatie tussen stress en afvallen
Stress kan op verschillende manieren invloed hebben op je gewicht. Sommige mensen eten bijvoorbeeld meer wanneer ze gestrest zijn, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit komt vooral omdat stress het cortisol hormoon verhoogt, waardoor je meer verlangt naar voedsel dat rijk is aan suiker en vet. Bij andere mensen heeft stress een andere uitwerking.
Zij eten juist minder wanneer ze gestrest zijn, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Dit kan gebeuren omdat stress de eetlust kan verminderen of omdat je te druk bent om te eten of te moe. Daarnaast kan stress op de lange termijn leiden tot een ongezonde levensstijl, zoals minder bewegen en structureel slechte voeding.
8 manieren om stress te verminderen
Afvallen is voor veel mensen een stressvolle periode. Minder eten, meer bewegen, meer honger en minder energie: het is niet makkelijk om stress te vermijden als je dit meemaakt. Geef het echter nog niet op, want de stress kun je verminderen. Dit zijn acht manieren om de stress tijdens afvallen te verminderen.
1. Stel realistische doelen voor jezelf
Probeer niet te veel af te vallen in een korte periode van tijd, want dat kan leiden tot frustratie en stress. In plaats daarvan kan het helpen om kleine, haalbare doelen te stellen. Denk dan aan het stapsgewijs verminderen van het aantal calorieën dat je elke dag eet of het langzaam toevoegen van regelmatige beweging aan je dagelijkse routine.
2. Maak een plan en volg het op
Probeer een plan te maken voor wat je gaat eten en hoe je gaat bewegen, en probeer dit plan op te volgen. Dit kan helpen om stress te verminderen omdat je niet hoeft na te denken over wat je moet eten of hoe je je tijd moet besteden.
3. Zoek steun
Probeer een vriend of familielid te vinden die je kan helpen en ondersteunen tijdens het afvallen. Het delen van je doelen en uitdagingen met iemand anders kan helpen om je motivatie te verhogen en je stress te verminderen.
4. Probeer regelmatig te eten
Het eten van regelmatige maaltijden kan helpen om honger te voorkomen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat kan helpen om stress te verminderen.
5. Neem voldoende rust
Het is belangrijk om voldoende rust te nemen als je de stress wilt verminderen. Probeer elke dag voldoende slaap te krijgen en ontspan regelmatig door bijvoorbeeld te mediteren of met een hobby.
6. Probeer te bewegen
Regelmatige beweging kan helpen om stress te verminderen en kan ook helpen om af te vallen. Als je alleen met voeding probeert af te vallen, dan kun je dit overwegen. Probeer bijvoorbeeld elke dag een paar minuten te wandelen of te fietsen.
7. Zoek professionele hulp
Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om met de stress om te gaan die gepaard gaat met afvallen, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Zoals je advies vraagt aan een verzekeringsadviseur voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, kan een diëtist professionele hulp bieden voor afvallen.
8. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn
Het is belangrijk om te onthouden dat afvallen een proces. Het is geen race, maar een marathon. Het kost tijd om resultaten te zien. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn als je niet alle doelen haalt die je voor jezelf hebt gesteld. Uiteindelijk kun je niet meer doen dan je best.