Hartslagzones

De intensiteit van de cardiotraining is een belangrijk onderdeel om in de gaten te houden. De intensiteit bepaalt voor een groot deel het effect van de training. De Target Heart Rate Zone speelt hier een grote rol bij. De Target Heart Rate Zone is de het gedeelte tussen de minimale en maximale hartslag. Om de Target Heart Rate Zone te bepalen is het nodig om de maximale hartslag eerst te berekenen. Dit wordt afgekort tot de max HR. Dit doe je door je leeftijd van 220 af te trekken. Als je 40 jaar oud bent dan is de maximale hartslag 180 slagen per minuut. Als de maximale hartslag berekend is dan moet je bepalen op welke intensiteit je wilt trainen. Hoe hoger de intensiteit, hoe zwaarder de training. Met een hartslagmeter kun je bijhouden in welke hartslagzone je sport. Elke intensiteit heeft een andere moeilijkheidsgraad en voor- en nadelen.

50 – 60 %: Healthy Heart Zone

In deze zone blijft de hartslag tussen 50 en 60 % van de maximale hartslag. Dit is een makkelijke zone dat vooral gericht is op beginners. Deze zone verbrandt echter niet veel calorieën. In deze zone komt 10% van de energie uit koolhydraten, 5% uit eiwitten en 85% uit vet.

60 – 70 %: Fitness Zone

In deze zone blijft de hartslag tussen 60 en 70 % van de maximale hartslag. In deze zone komt 10% van de energie uit koolhydraten, 5% uit eiwitten en 85% uit vet. Het voordeel van deze zone is dat er sneller calorieën verbrand worden dan in de 50 – 60 % zone.

70 – 80 %: Aerobic Zone

In deze zone blijft de hartslag tussen 70 en 80 % van de maximale hartslag. Deze zone zorgt ervoor dat het bloed sneller door het lichaam wordt gepompt en het aantal bloedvaten wordt vermeerderd. Je gaat sneller ademen en je hebt moeite met het spreken in zinnen. Het cardiovasculaire systeem heeft veel voordeel van deze zone. Er worden ook meer calorieën verbrand in een kortere tijd. In deze zone komt 50% van de energie uit koolhydraten, minder dan 1% uit eiwitten en 50% uit vet.

80 – 90 %: Anaerobic Zone

In deze zone blijft de hartslag tussen 80 en 90 % van de maximale hartslag. Deze zone verbetert de maximale hoeveelheid zuurstof die je kunt inademen. Je kunt geen zinnen meer uitspreken maar alleen nog maar aparte woorden. Er worden meer calorieën verbrand in een kortere tijd door de hogere intensiteit. In deze zone komt 85% van de energie uit koolhydraten, minder dan 1% uit eiwitten en 15% uit vet.

90 – 100 %: Redline Zone

De zone met de hoogste intensiteit wordt de Redline Zone genoemd. De intensiteit van deze zone is zo hoog dat bijna niemand het langer dan een paar minuten kan volhouden. In deze zone blijft de hartslag tussen 90 en 100 % van de maximale hartslag. In deze zone komt 90% van de energie uit koolhydraten, minder dan 1% uit eiwitten en 10% uit vet.

Hartslagmeter

Met een hartslagmeter kun je bijhouden in welke zone je aan het sporten bent. Bij Bol.com zijn een aantal sporthorloges verkrijgbaar die je tijdens de training kunnen helpen door essentiële informatie te geven. Je kunt de sporthorloges via deze link bekijken.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link: Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *