Invloed van stress en emoties op afvallen

Invloed van stress en emoties op afvallen

  • 31 jan 0

Stress is niet goed voor het lichaam. Dit komt voornamelijk door de hormonen die gepaard gaan met stress. Het heeft ook een slechte invloed op je eetlust. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat de eetlust vergroot wordt. Doordat je dan meer eet krijg je een overschot aan calorieën die niet verbruikt worden. Het gevolg is dat het vet op het lichaam toeneemt. Het hormoon dat met stress te maken heeft is cortisol. Cortisol is een hormoon dat een negatief effect heeft op afvallen omdat het de eetlust verhoogd. Als iemand emotioneel is en meer eet dan heeft dat te maken met cortisol.

Emoties

Door meer voeding te nuttigen lijkt het meestal dat het de emoties verbeterd maar meestal is echter het omgekeerde waar. Doordat er dan meer gegeten wordt, en in veel gevallen ongezond eten, krijg je negatieve gevoelens over het eten en wat voor effect het heeft op het gewicht. Hierdoor ontstaat meer stress. Om overgewicht door cortisol te vermijden is het essentieel om te leren gaan met de emoties.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Omgaan met teleurstellingen

Iedereen die afvalt komt gedurende het proces problemen tegen. Dat is heel normaal als je gewicht probeert te verliezen. Als je een week je best hebt gedaan maar niets bent afgevallen dan is dit nog geen reden om teleurgesteld te zijn in jezelf. Het afvallen is niet altijd in de spiegel of op de weegschaal zichtbaar. Soms duurt het een tijdje voordat je überhaupt vooruitgang ziet. Het is een lange termijn proces waar je tijd voor uit moet trekken. Geef het afvallen de tijd om te zien of het voor je werkt. Wees ook niet te hard voor jezelf. Dit kan er anders voor voor zorgen dat je het sneller opgeeft. Gewicht verliezen is niet makkelijk en geen pretje maar als het eenmaal gelukt is was het allemaal waard.

Trakteer jezelf

Geef jezelf een traktatie als je het succes hebt met afvallen.. Dit is een essentieel onderdeel van succes met afvallen waardoor je de motivatie behoudt en tegelijk de stress en emoties vermindert. Fiets je graag? Trakteer jezelf dan op een nieuwe fiets van Bikester als je een doel bereikt hebt. Ga een dagje winkelen met vrienden of koop een nieuwe outfit om jezelf te belonen voor het harde werk. Je krijgt daarnaast ook nieuwe motivatie als je ziet dat je een kleinere maat kleding kunt dragen. Je kunt jezelf ook belonen met een lekkere maaltijd die je een tijdje hebt moeten missen. Dit wordt ook wel een cheat maaltijd genoemd.

Stress voorkomen

Als je aan het afvallen bent is er stress op het lichaam. Dit is niet te voorkomen. Het lichaam krijgt minder eten terwijl het veel meer voeding verwacht. Dit is het lichaam niet gewend. Het gevolg is dat er stress vrijkomt wat de aanmaak van bepaalde hormonen vergroot. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen door jezelf rust te geven. Als je gestrest bent dan val je ook sneller terug op het ongezonde eten. Als je stressvrij leeft is het makkelijker om succes te hebben met afvallen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel