6 beste tips om te starten met wielrennen

6 beste tips om te starten met wielrennen

  • 15 feb 0
wielrennen

Jij hebt de beslissing genomen om te starten met wielrennen. Een gezonde levensstijl, actief bezig zijn, wellicht om af te vallen of gewoon omdat het een prachtige sport en bezigheid is. Wat reden ook is, een racefiets kopen is geen eenvoudige opgave.

Gelukkig bestaan er genoeg online websites om je alvast te oriënteren op de mogelijkheden. De grote en erkende fietsenwinkels hebben over het algemeen wel een keuzehulp of iets dergelijks om je door het wielerjargon heen te loodsen. Maar wij vertellen je over drie tips om te starten met wielrennen.

1. Overweeg het type wielrenfiets

Als je nog niet zeker weet of wielrennen echt wat voor je is, overweeg je waarschijnlijk eerst een instapmodel voor een vriendelijke prijs. Maar het liefst koop je wel een A-merk racefiets. Dan zijn er gelukkig ook gewoon opties.

Trek racefietsen zijn er bijvoorbeeld ook van aluminium en met minder hoogwaardige schakelonderdelen. Je kent Trek waarschijnlijk wel uit de Tour de France, waar de renners op de meest high-end modellen rijden. Die modellen zijn ook voor de recreatieve renners beschikbaar, maar dan van ander materiaal en andere onderdelen.

2. Denk na over de schakelgroep

Verdiep je ook in de beschikbare schakelgroepen. Shimano en SRAM zijn de bekende merken. Voor Shimano is Dura-Ace de duurste groepset, voor SRAM is dat Red. Dat zijn schakelgroepen waarmee profs de Tour winnen, maar dat hoeft natuurlijk niet als je hele andere doelstellingen hebt. Shimano Claris of Sora is bijvoorbeeld een prima systeem om mee te beginnen en het is goed te betalen. Voor SRAM is Apex het voorbeeld van een goede betaalbare groepset.

3. Kies een model dat bij je past

Bepaal ook de maat die je nodig hebt. Een te grote fiets is een absolute no-go. Een te kleine fiets is niet fijn, maar met sleutelwerk kun je veranderingen aanbrengen. Het beste is uiteraard een goed passend model. Zelf kun je al voorwerk doen door je binnenbeenlengte op te meten en daarmee de framemaat bepalen. De meeste websites geven al een indicatie van de lichaamslengte waarvoor een fiets geschikt is.

4. Bepaal je budget

Wielrenfietsen variëren in prijs, afhankelijk van het type, de kwaliteit en het merk. Bepaal je budget voordat je begint te zoeken, zodat je gericht kunt zoeken naar fietsen in je prijsklasse. In elke klasse zijn wielrenfietsen te koop, maar over het algemeen geldt dat hoe beter de specificaties van de fiets zijn, hoe hoger de prijs.

5. Denk na over de materialen

Wielrenfietsen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium, carbon of titanium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Aluminium is bijvoorbeeld betaalbaar en duurzaam, terwijl carbon lichter en stijver is. Bekijk welke eigenschappen belangrijk voor jou zijn en bepaal welke het beste bij je past.

6. Koop bij een erkende winkel

De beste tip is overigens wel dat je de fiets bij een erkende fietsenwinkel koopt, waarbij de service verder reikt. Een specialist kan jouw nieuwe fiets afstellen op de lengte van jouw lichaam. En voel je na een paar ritten toch pijntjes, dan kun je gewoon weer aankloppen om de fiets nog beter af te stellen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef je reactie