Lichaamsbeweging

Je hoeft niet urenlang in de sportschool bezig te zijn om af te vallen. Om af te vallen is elke vorm van lichaamsbeweging welkom. Dit kan ook wandelen zijn of fietsen. Je verbruikt dan weliswaar niet zoveel calorieën als bijvoorbeeld met hardlopen maar je verbruikt dan wel extra calorieën die je normaal niet verbruikt. De beweging is belangrijk omdat het enerzijds extra calorieën verbrand en daarnaast ook de energie verbruikt die het lichaam binnenkomt. Het heeft veel voordelen voor het lichaam en de algehele gezondheid.

Afvallen zonder lichaamsbeweging is moeilijk. Voor veel mensen is het zelfs niet mogelijk. Lichaamsbeweging maakt het verschil tussen succes of niet. Er zijn verschillende soorten lichaamsbeweging. Alles wat je doet waar je hart sneller van gaat kloppen kan gezien worden als lichaamsbeweging. Dit kan een sport zijn maar ook bijvoorbeeld iets uit het huishouden. De keuze uit oefeningen voor lichaamsbeweging zijn groot. Een wandeling na het avondeten wordt gezien als lichaamsbeweging maar ook de voetbaltraining.

Lichte lichaamsbeweging

Er zijn vele soorten lichaamsbeweging die het hart sneller laten kloppen. De lichte oefeningen die je kunt doen om lichaamsbeweging te krijgen zorgen ervoor dat je calorieën verbruikt op een makkelijke manier. Deze oefeningen zijn niet moeilijk en kunnen door bijna iedereen gedaan worden.

Een uur lichaamsbeweging verbruikt dit aantal calorieën:

 • Recreatief fietsen 350 kcal
 • Met de hond wandelen 300 kcal
 • Het gras maaien 450 kcal
 • Langzaam touwtje springen 650 kcal
 • Snelwandelen 500 kcal

Deze vormen van lichaamsbeweging zijn in bijna elke levensstijl in te passen. De voordelen die je hiermee behaald kunnen groot zijn. Als de oefeningen te licht voor je zijn dan kun je de gemiddeld lichaamsbeweging proberen.

Gemiddelde lichaamsbeweging

De gemiddelde lichaamsbeweging gaat net wat verder dan de lichte lichaamsbeweging. Deze soorten lichaamsbeweging kunnen nog wel gedaan worden in en rondom het huis. De meeste van deze soorten lichaamsbeweging worden over langere afstanden gedaan. Sporten zoals voetbal en basketbal vallen ook onder de gemiddelde lichaamsbeweging.

Een uur lichaamsbeweging verbruikt dit aantal calorieën:

 • Aerobics 500 kcal
 • Fietsen 16+ km/u 650 kcal
 • Golfen 450 kcal
 • Joggen 650 kcal
 • Gemiddeld tot snel touwtje springen 650 kcal
 • Hardlopen 800 kcal
 • Rolschaatsen 600 kcal
 • Zwemmen 500 kcal
 • Roeien 800 kcal

De meeste mensen die een sport doen hebben één of twee keer per week een sessie gemiddelde lichaamsbeweging. De hond uitlaten op een snel tempo valt ook onder de gemiddelde lichaamsbeweging. Alle oefeningen waarbij je hart sneller gaat kloppen en die verder gaan dan een lichte vorm van lichaamsbeweging vallen onder de gemiddelde lichaamsbeweging.

Zware lichaamsbeweging

Als je het afvallen serieus neemt en je wilt veel afvallen dan zijn de zware oefeningen geschikt om veel calorieën te verbranden. Het hart gaat heel snel kloppen, je bloed wordt sneller door het lichaam gepompt en je lichaam heeft het zwaar te verduren door de inspanning. Voordat je hieraan begint is het belangrijk om een huisarts te vragen of het mogelijk is in jouw situatie. De zware oefeningen voor lichaamsbeweging gaan een stapje verder dan de gemiddelde lichaamsbeweging. Het kunnen ook dezelfde oefeningen zijn maar dan met een hogere intensiteit.

Een uur lichaamsbeweging verbruikt dit aantal calorieën:

 • Hoog tempo fietsen 22+ km/u 1000 kcal
 • Hoog tempo hardlopen 1300 kcal
 • Squash 1000 kcal

Welke lichaamsbeweging?

Alle lichaamsbeweging telt mee voor het verbruiken van energie. Als je dit voor een langere periode doet dan is het effectief voor het afvallen. Als je het goed doet dan gaat je hart sneller kloppen door de lichaamsbeweging en begin je te zweten. Toch kunnen korte periodes van lichaamsbeweging ook helpen tijdens het afvallen. Je kunt bijvoorbeeld de trap nemen tijdens het werk in plaats van de lift. Voor veel mensen is dit de enige soort lichaamsbeweging die ze krijgen. Een wandeling in het bos is ook een vorm van lichaamsbeweging.

Doe wat je leuk vindt

Er zijn veel vormen van lichaamsbeweging beschikbaar om uit te kiezen. Je hoeft er echter maar één te vinden die je leuk vindt om te doen. Als je het leuk vindt om te doen dan is het makkelijker om het voor een lange periode vol te houden. Plezier in wat je doet maakt het verschil. Als je een oefening kiest die je niet leuk vindt dan duurt elke sessie heel lang en is de kans groot dat je het een keer opgeeft.

Voordelen van lichaamsbeweging

Door te bewegen verbruik je energie. Het is de enige manier om energie te verbranden door het lichaam. De lichaamsbeweging is ook goed voor het hart. Het hart wordt getraind door de lichaamsbeweging wat een positief effect heeft op de algehele gezondheid van het hart. De stress niveaus in het lichaam worden ook verminderd door lichaamsbeweging. Je voelt je fitter, sterker en vitaler door lichaamsbeweging. Een ander groot voordeel van lichaamsbeweging is dat het ervoor zorgt dat je langer leeft.

Intensiteit

Als je net begint met bewegen dan is het verstandig om rustig te beginnen. Start met de lichte lichaamsbeweging oefeningen. Deze oefeningen kunnen het lichaam laten wennen aan de intensiteit. Doordat je waarschijnlijk een tijd niet bewogen hebt komen er ongetwijfeld pijntjes. Dit hoort erbij. Begin met de lichte oefeningen zodat het lichaam kan wennen en om blessures te voorkomen. Door rustig te beginnen kun je conditie opbouwen. Als je er klaar voor bent kun je de intensiteit van de oefeningen verhogen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link: Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *