BodyPump

Wil je vet verbranden, spieren opbouwen en je conditie verbeteren? Dan is BodyPump dé workout voor jou. In deze dynamische groepsles train je met gewichten op energieke muziek, terwijl een enthousiaste instructeur je motiveert om alles te geven. Het voelt alsof je samen met gelijkgestemde sporters de uitdaging aangaat, terwijl je ondertussen werkt aan een slanker, sterker en fitter lichaam. Geen tijd om te lezen, kom in actie en ervaar het zelf.

Wat is BodyPump?

BodyPump is een effectieve trainingsmethode die perfect is voor mensen die willen afvallen. Maar wat maakt BodyPump nu precies geschikt voor gewichtsverlies? Laten we eens dieper ingaan op deze vraag.

Calorieën verbranden tijdens een BodyPump-les

BodyPump is een intense full-body workout waarbij je verschillende oefeningen uitvoert met behulp van een halter met gewichten. Tijdens een BodyPump-les worden zowel je spieren als je cardiovasculaire systeem uitgedaagd. Dit betekent dat je tijdens de les niet alleen veel calorieën verbrandt, maar ook je uithoudingsvermogen verbetert.

Tijdens een gemiddelde BodyPump-les verbrand je al snel zo’n 500 tot 700 calorieën. Dit komt neer op ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname voor vrouwen en bijna een kwart voor mannen. Met regelmatige deelname aan BodyPump-lessen kun je dus snel en effectief gewicht verliezen.

Verhouding cardio en krachttraining

Een ander voordeel van BodyPump voor gewichtsverlies is de perfecte balans tussen cardio- en krachttraining. Tijdens de les combineer je namelijk intensieve cardiovasculaire oefeningen met spierversterkende oefeningen.

Door deze combinatie verbrand je niet alleen calorieën tijdens de workout zelf, maar ook nog lange tijd na de les. Dit komt doordat je spieren zich moeten herstellen van de intensieve inspanning, wat resulteert in een verhoogd naverbrandingseffect. Hierbij blijft je stofwisseling nog uren na de training verhoogd, waardoor je extra calorieën verbrandt.

Naverbrandingseffect

Het naverbrandingseffect is een belangrijk aspect van BodyPump als het gaat om gewichtsverlies. Door de hoge intensiteit van de workout en de betrokkenheid van grote spiergroepen, duurt het herstelproces van je lichaam langer dan bij veel andere trainingsvormen.

Dit betekent dat je lichaam nog lang nadat je de les hebt verlaten, bezig is met het verbranden van calorieën om te herstellen. Het betekent ook dat je gedurende de dag meer energie verbruikt, zelfs in rust. Dit is een grote bonus als je gewicht wilt verliezen, omdat je lichaam voortdurend calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief aan het sporten bent.

Met BodyPump kun je dus niet alleen tijdens de les calorieën verbranden, maar ook nog uren na de workout. Dit maakt het een ideale trainingsmethode voor iedereen die wil afvallen.

Kenmerken van BodyPump

BodyPump is een populaire groepsfitnessles die gericht is op spierversterking en verbranding van calorieën. Het is een intensieve en dynamische training die gebruik maakt van een combinatie van krachtoefeningen en cardiovasculaire activiteit. Hieronder worden de ontstaansgeschiedenis en populariteit van BodyPump beschreven, gevolgd door een uitleg van hoe een typische BodyPump-les eruitziet en de belangrijkste bewegingen en oefeningen die tijdens de les worden uitgevoerd.

Ontstaan en populariteit

BodyPump is in de jaren negentig ontwikkeld door de bekende Nieuw-Zeelandse sportwetenschapper Les Mills. Het concept was gebaseerd op het idee om krachttraining toegankelijker te maken voor mensen die normaal gesproken niet in de gewichtenhoek van de sportschool zouden komen. In plaats van traditionele losse gewichten wordt er bij BodyPump gebruik gemaakt van een barbell, waar deelnemers een selectie gewichten aan kunnen toevoegen. Dit maakt het mogelijk om de intensiteit van de workout aan te passen aan het individuele niveau.

BodyPump heeft wereldwijd een grote schare fans verzameld en is uitgegroeid tot een van de populairste groepsfitnesslessen. Het trekt mensen aan vanwege de combinatie van krachttraining en cardiovasculaire training, waardoor je zowel spieren kunt opbouwen als calorieën kunt verbranden. Bovendien zorgt de energieke en motiverende sfeer tijdens de les ervoor dat veel mensen het leuk vinden om aan BodyPump deel te nemen.

Hoe ziet een BodyPump-les eruit?

Een typische BodyPump-les duurt ongeveer een uur en bestaat uit verschillende tracks. Elke track richt zich op een andere spiergroep, zoals de benen, borst, rug, armen en buik. Tijdens de les leidt een instructeur de deelnemers door de verschillende oefeningen en moedigt hen aan om hun beste beentje voor te zetten.

De les begint meestal met een warming-up, gevolgd door een aantal tracks waarbij specifieke oefeningen en bewegingen worden uitgevoerd. Dit kunnen bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts, chest presses, bicep curls en buikspieroefeningen zijn. Elke oefening wordt meerdere keren herhaald met behulp van de barbell en gewichten. Hierbij wordt er vaak gebruik gemaakt van rep- en setschema’s om een bepaalde spiergroep effectief te trainen.

Tijdens de les wordt er ook vaak gebruik gemaakt van high-energy muziek om de motivatie en energielevels hoog te houden. Er is een goede balans tussen uitdagende oefeningen en rustmomenten, zodat deelnemers de kans krijgen om bij te komen en op adem te komen.

Belangrijke BodyPump-bewegingen en oefeningen

De squat

De squat is een van de belangrijkste oefeningen bij BodyPump. Het is een compoundoefening waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint, zoals de quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuitspieren. Tijdens de squat leg je de barbell op je schouders en zak je met je billen richting de grond, alsof je gaat zitten. Het is belangrijk om je rug recht te houden en je knieën niet voorbij je tenen te laten komen. Door de squat regelmatig te trainen, kun je niet alleen sterke en gespierde benen ontwikkelen, maar ook je core-spieren en stabiliteit verbeteren.

De chest press

De chest press is een oefening waarbij de borstspieren, triceps en schouders worden getraind. Je ligt op een matje of een bankje en houdt de barbell boven je borst vast met gestrekte armen. Vervolgens breng je de barbell naar beneden, waarbij je je ellebogen 90 graden buigt, en duw je de barbell weer omhoog totdat je armen gestrekt zijn. Door regelmatig de chest press te doen, kun je sterke en gedefinieerde borstspieren ontwikkelen.

De deadlift

De deadlift is een oefening waarbij je de hamstrings, bilspieren, onderrug en bovenrug traint. Je staat rechtop met de barbell voor je op de grond. Buig vervolgens je knieën en til de barbell op door je benen en heupen te strekken. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en je core-spieren aanspant tijdens de oefening. Door de deadlift regelmatig te doen, kun je niet alleen je bilspieren en hamstrings versterken, maar ook je algehele postuur en stabiliteit verbeteren.

Bijdrage van BodyPump aan gewichtsverlies

BodyPump is een uitstekende keuze voor mensen die graag willen afvallen. Deze dynamische groepsfitnessles combineert intense cardiovasculaire oefeningen met krachttraining, waardoor je op een effectieve manier calorieën kunt verbranden en vet kunt verliezen. In deze sectie zullen we de bijdrage van BodyPump aan gewichtsverlies verder onderzoeken.

Calorieën verbranden tijdens een BodyPump-les

Tijdens een BodyPump-les is je lichaam constant in beweging. Door de combinatie van krachttraining en cardiovasculaire oefeningen verbrand je veel calorieën binnen een relatief korte tijd. De intensiteit van BodyPump zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je stofwisseling versnelt en je meer calorieën verbrandt, zelfs na de training.

Stel je voor: de muziek speelt, de instructeur moedigt je aan en je voelt de energie door je aderen stromen terwijl je de oefeningen uitvoert. Je traint je hele lichaam en voelt de spieren werken. Terwijl je je goed voelt, verbrand je ook nog eens honderden calorieën. Het voelt als een feestje en je verliest gewicht – een win-win situatie.

Verhouding cardio en krachttraining

BodyPump combineert een goede balans tussen cardiovasculaire oefeningen en krachttraining. Hoewel krachttraining vaak bekend staat als een effectieve manier om spiermassa op te bouwen, is het ook een geweldige manier om gewicht te verliezen. Door het toevoegen van gewichten en weerstand tijdens de oefeningen, werk je aan het versterken van je spieren en verbrand je tegelijkertijd calorieën.

Met BodyPump train je spieren over je hele lichaam, terwijl je tegelijkertijd ook je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid verbetert. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen vet verliest, maar ook een strakker en fitter lichaam krijgt.

Naverbrandingseffect

Een ander voordeel van BodyPump is het naverbrandingseffect, ook wel bekend als het afterburn-effect. Tijdens een intensieve BodyPump-les breng je je lichaam in een hoge versnelling en verbrand je veel calorieën. Maar zelfs nadat de les voorbij is, blijft je lichaam nog steeds calorieën verbranden om te herstellen van de inspanning.

Dit naverbrandingseffect kan tot enkele uren na de training aanhouden. Het betekent dat zelfs nadat je de sportschool hebt verlaten, je lichaam nog steeds extra calorieën verbrandt. Dit helpt je bij het behalen van je gewichtsverliesdoelen, zelfs als je niet meer actief aan het sporten bent.

De combinatie van de calorieën die je verbrandt tijdens de les en het naverbrandingseffect maakt BodyPump een effectieve training voor gewichtsverlies. Doe mee aan een BodyPump-les en ervaar zelf de voordelen.

Voordelen van BodyPump buiten gewichtsverlies

BodyPump biedt meer voordelen dan alleen gewichtsverlies. Het kan je ook helpen om je spierkracht en -uithoudingsvermogen te verbeteren, een positieve invloed hebben op je botdichtheid en je mentaal welzijn bevorderen.

Verbeterde spierkracht en -uithoudingsvermogen

Een van de belangrijkste voordelen van BodyPump is de verbetering van je spierkracht. Tijdens een BodyPump-les maak je gebruik van gewichten en voer je verschillende oefeningen uit om je spieren te versterken. Door regelmatig BodyPump te beoefenen, zal je merken dat je spieren sterker worden en dat je in staat bent om meer gewicht te tillen.

Bovendien helpt BodyPump ook bij het verbeteren van je spieruithoudingsvermogen. De oefeningen die je tijdens een BodyPump-les uitvoert, zijn gericht op het doen van veel herhalingen met lichtere gewichten. Hierdoor worden je spieren getraind om langdurig te werken, wat resulteert in een verbeterd uithoudingsvermogen.

 • Versterking van je spieren
 • BodyPump zorgt ervoor dat je spieren sterker worden en dat je in staat bent om meer gewicht te tillen. Dit helpt je niet alleen tijdens de les, maar ook in het dagelijks leven. Alledaagse taken zoals boodschappen tillen of je kind optillen zullen gemakkelijker worden.

 • Verbeterde spieruithoudingsvermogen
 • Doordat je tijdens BodyPump veel herhalingen maakt met lichtere gewichten, word je spieruithoudingsvermogen steeds beter. Je zult merken dat activiteiten die eerst vermoeiend waren, zoals wandelen of traplopen, nu gemakkelijker zijn.

Positieve invloed op botdichtheid

Een ander belangrijk voordeel van BodyPump is de positieve invloed op je botdichtheid. Tijdens een BodyPump-les voer je oefeningen uit die de belasting op je botten verhogen, waardoor ze sterker worden.

Doordat je botten sterker worden, verklein je ook het risico op botbreuken en osteoporose op latere leeftijd. Het regelmatig beoefenen van BodyPump kan dus helpen om je botgezondheid te verbeteren en je lichaam sterker te maken.

Effect op mentaal welzijn

Tot slot heeft BodyPump ook een positief effect op je mentaal welzijn. Door regelmatig aan BodyPump te doen, zal je merken dat je je gelukkiger en meer ontspannen voelt.

De combinatie van fysieke inspanning, muziek en het groepsgevoel tijdens een BodyPump-les zorgen ervoor dat je endorfine niveaus stijgen. Dit zijn neurotransmitters in je hersenen die zorgen voor een gelukkig en ontspannen gevoel. Bovendien kan het sociale aspect van BodyPump, waarbij je samen traint met andere mensen, ook bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en positieve energie.

Kortom, BodyPump biedt vele voordelen buiten gewichtsverlies. Het verbetert je spierkracht en -uithoudingsvermogen, heeft een positieve invloed op je botdichtheid en bevordert je mentaal welzijn. Dit maakt BodyPump een uitstekende keuze voor iedereen die niet alleen wil afvallen, maar ook op zoek is naar een complete workout voor het hele lichaam.

BodyPump in je afvalplan integreren

Als je BodyPump wilt gebruiken als onderdeel van je afvalplan, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om het maximale resultaat te behalen. Naast regelmatig de BodyPump lessen bijwonen, is het belangrijk om het te combineren met andere trainingsvormen, aandacht te besteden aan je voeding en hydratatie, en voldoende rust en herstel te nemen.

Combineren met andere trainingsvormen

Hoewel BodyPump een geweldige workout op zichzelf is, kan het nuttig zijn om het te combineren met andere trainingsvormen om je afvaldoelen te versnellen. Voeg bijvoorbeeld cardio-oefeningen toe zoals hardlopen, fietsen of zwemmen om je calorieverbranding te maximaliseren en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast kan het toevoegen van krachttrainingsoefeningen buiten de BodyPump-les je spieropbouw stimuleren en je stofwisseling verhogen. Denk aan oefeningen zoals push-ups, lunges en pull-ups.

 • Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen BodyPump en andere trainingsvormen. Overmatige training kan leiden tot overbelasting en blessures.
 • Probeer variatie aan te brengen in je trainingsroutine om zowel je lichaam als geest uitgedaagd te houden.

Voeding en hydratatie

Een gezond dieet is essentieel bij het afvallen, ongeacht je trainingsroutine. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te kunnen presteren tijdens je BodyPump-les en om je herstel te bevorderen. Eet voldoende eiwitten om spieropbouw te ondersteunen en kies voor complexe koolhydraten en gezonde vetten voor energie. Daarnaast is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, zowel voor, tijdens als na de training.

 • Maak een maaltijdplan dat past bij je trainingsroutine en afvaldoelen. Overleg eventueel met een voedingsdeskundige om een persoonlijk plan op maat te maken.
 • Vermijd suikerhoudende dranken en kies voor water of ongezoete dranken om gehydrateerd te blijven zonder extra calorieën binnen te krijgen.

Rust en herstel

Naast het regelmatig deelnemen aan BodyPump-lessen en andere trainingsvormen, is voldoende rust en herstel net zo belangrijk voor je afvalplan. Het lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen en sterker te worden na intensieve trainingen. Geef jezelf dus voldoende tijd om te rusten en te herstellen tussen de workouts door.

 • Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft. Forceer jezelf niet om te trainen als je vermoeid bent of als je pijn voelt.
 • Zorg voor voldoende slaap om je lichaam de kans te geven te herstellen en te regenereren.

Door BodyPump te integreren in je afvalplan, samen met andere trainingsvormen, de juiste voeding en voldoende rust en herstel, ben je goed op weg naar het behalen van je afvaldoelen. Blijf consistent en gedisciplineerd, en geniet van het proces terwijl je sterker en gezonder wordt.

Tips voor beginners

Als je net begint met BodyPump, zijn er enkele belangrijke tips die je kunnen helpen om een goede start te maken. Hier zijn drie belangrijke tips waar je op moet letten:

De juiste uitrusting

Om de meeste uit je BodyPump-training te halen, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Zorg ervoor dat je comfortabele sportkleding draagt waarin je vrij kunt bewegen. Daarnaast zijn goede sportschoenen essentieel om je voeten en enkels te ondersteunen tijdens de verschillende oefeningen. Ook kan het handig zijn om een handdoek en waterfles mee te nemen, zodat je tijdens de training gehydrateerd blijft.

 • Kies voor comfortabele sportkleding
 • Draag goede sportschoenen voor ondersteuning
 • Neem een handdoek en waterfles mee

Omgang met gewichten aanpassen

Bij BodyPump maak je gebruik van gewichten om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Voor beginners is het belangrijk om met lichtere gewichten te beginnen en geleidelijk aan het gewicht op te voeren. Begin met een gewicht dat je gemakkelijk kunt hanteren en waarbij je de juiste techniek kunt behouden. Naarmate je sterker wordt, kun je geleidelijk aan zwaardere gewichten gebruiken. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en te stoppen als je pijn of ongemak voelt.

Luisteren naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam is een van de belangrijkste aspecten van elke fitnessactiviteit. BodyPump kan een intense workout zijn, dus het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te respecteren. Voel je vrij om oefeningen aan te passen of even een pauze te nemen als je voelt dat je lichaam dat nodig heeft. Het is beter om langzaam op te bouwen en blessures te voorkomen dan om te veel van je lichaam te vragen en geblesseerd te raken.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link: Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *