Gezonde voeding als basis voor afvallen met krachttraining

Gezonde voeding als basis voor afvallen met krachttraining

 • 15 apr 0
fruit

Als je strakker en gespierder wilt worden kies dan voor krachttraining in combinatie met gezonde voeding. Fitness oefeningen alleen zijn niet voldoende. Kies daarom de juiste voeding bij krachttraining.

Gebrekkige en onjuiste voeding is de meest voorkomende fout bij sporters. Het resultaat blijft dan ook vaak uit. De dagelijkse voeding die je nodig hebt zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Het hebben van voldoende energie is erg belangrijk. Vetten leveren negen calorieën per gram. Eiwitten vier calorieën per gram en koolhydraten ook vier calorieën per gram.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Let er wel op dat iedereen een andere behoefte heeft. Zo heeft een grote man met een actief beroep, meer energie nodig dan een kleinere vrouw met een kantoorbaan. Elk lichaam reageert er weer anders op, dus ook iemand met hetzelfde beroep kan een hoger of lager verbruik hebben. Dit zul je dus zelf moeten ondervinden.

Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, deze geven snel energie af, wat handig is al je (veel) sport. Wil je afvallen? Eet dan extra onverzadigde vetten, deze vetten zijn erg gezond en onmisbaar voor een gezond lichaam. Eiwit is erg belangrijk voor de spieropbouw, dit zijn de bouwstenen van je spieren en zorgen ook voor spierherstel na een zware training. Beweging en sport is voor iedereen belangrijk, niet alleen als je wilt afvallen, maar ook voor de algemene gezondheid.

Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen met afvallen

 1. Eet gevarieerd en gezond.
 2. Neem voor een training koolhydraten.
 3. Neem na je training eiwitten.
 4. Geen voedingsmiddelen met toegevoegde suiker nemen.
 5. Het beste is ook geen alcohol.
 6. Laat voedingsmiddelen met transvet zoveel mogelijk staan.

Wat kun je het beste eten als je sport en wilt afvallen?

Ontbijt:

 • In de ochtend kun je bijvoorbeeld magere kwark nemen, of een bruine boterham met kipfilet.
 • Een glas halfvolle melk of karnemelk.

Lunch:

 • Volkorenbrood met 30+ kaas, belegd met  komkommer, sla of augurk.
 • Magere yoghurt.

Tussendoor:

 • Voor tussen door kun je bijvoorbeeld een stukje banaan of appel nemen.
 • Ongezouten noten zijn ook gezond.

Diner:

 • Verder zijn voor later op de dag zoete aardappels heel gezond, kalkoenvlees en kippenvlees.
 • Zilvervliesrijst, spinazie en broccoli.

De voordelen van krachttraining.

Sporten is voor iedereen gezond, maar zeker als je wat overgewicht hebt en wilt afvallen is sporten ontzettend belangrijk. Om te weten of je overgewicht hebt is de BMI formule erg handig. Deze BMI formule berekent of je een gezond gewicht hebt of misschien te zwaar of te licht bent voor je lengte. Deze formule kijkt namelijk naar de verhouding van kilogram en je lengte in centimeters. Je kunt je BMI gratis berekenen op het internet.

Wanneer je weet wat je BMI is kun je een plan gaan opstellen. Hierin vermeld je je doelen, eventueel je streefgewicht, huidige gewicht, buikomtrek etc. Ook kun je voordelen van een gezonde levensstijl en krachttraining opschrijven, zo blijf je extra gemotiveerd.

Tips voor krachttraining

 1. Je krijgt sterkere botten, deze zullen minder snel breken. Minder spierklachten. Ook slaap je beter zodat je voldoende nachtrust krijgt. Een betere bloedsomloop en een gezonder hart. Dat alles maakt de kans op een te hoge bloeddruk en een hartinfarct ook veel kleiner. Een betere conditie, en een mooier postuur door spieropbouw. Dit alles zorgt er voor dat je ook meer zelfvertrouwen krijgt.
 2. Maak een gericht plan voor je training. Een warming-up stimuleert de bloedsomloop, neem daar de tijd voor. Zorg dat je al je spieren traint, omdat je anders onbalans in je spieren kan krijgen.
 3. Voer de oefeningen goed uit want dat voorkomt ernstig letsel. Gebruik het juiste apparaat om te trainen en het juiste gewicht. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je tenminste één keer per week traint. Daar hou je je conditie mee op peil. Wil je je conditie verbeteren dan is het nodig om minstens twee keer per week te trainen. Met drie keer per week krijg je het allerbeste resultaat als je je spiermassa wilt opbouwen. Gaat het alleen om af te vallen dan is twee keer per week voldoende.
 4. Neem ook voldoende rust tussendoor.
 5. Als je voor het eerst met krachttraining wilt beginnen is het een aanrader om een personal trainer te nemen. Voor langere tijd kan natuurlijk altijd. Het voordeel hiervan is dat het vaak tot een sneller resultaat komt dan dat je jezelf steeds moet motiveren. Ook leer je dan de juiste technieken en vaardigheden.

Gezonde recepten tips

 • Zilvervliesrijst salade met komkommer, bleekselderij, paksoi en tomaat. Daarbij kun je een dressing maken van volle yoghurt, limoen, olijfolie en mosterd.
 • Kip carbonara met volkorenpasta erbij, en natuurlijk kip, champignons, en (kalkoen)bacon. De saus maak je van kwark en melk, maizena en er overheen kun je oude of Parmezaanse kaas strooien.
 • Broccoli maaltijd met broccoli, kip, zoete aardappels met gebruik van olijfolie.
 • Spinazie met kikkererwten, en een sausje gemaakt van kwark en aubergine.
 • Ook zijn havermout pannenkoeken heel lekker en gezond.
 • Ook niet te vergeten, een paar keer in de week een vette vis bij maaltijd is ook super gezond.
 • Als je geen vis lust, of minder vis eet dan één keer per week zijn visolie capsules ook een oplossing.

Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel