Hoe leuk en gezond mountainbiken kan zijn

Hoe leuk en gezond mountainbiken kan zijn

  • 15 jun 0
mountainbike

Als Nederlander is de kans vrijwel 100% dat je ooit op een fiets hebt gezeten. Fietsend naar school, naar werk of gewoon een ommetje: het is een typisch Nederlandse activiteit. Naast gewoon fietsen, wordt er in Nederland ook veel aan wielrennen en mountainbiken gedaan.

Het is een goede work-out voor je hele lichaam, die zowel goed is voor je lichaam én geest. Tevens is het een activiteit die je vrijwel overal kunt uitoefenen. Je hebt alleen een mountainbike nodig en je kunt vertrekken. Hieronder vertellen we je meer over waarom mountainbiken zo leuk en gezond is. Benieuwd? Lees dan vooral verder.

Waarom mountainbiken zo leuk is

Er zijn meerdere redenen waarom mountainbiken zo’n leuke activiteit is. Allereerst is het geweldig omdat je dit vrijwel overal kunt doen. Ga naar een natuurgebied bij jou in de buurt, of ontdek een bos of streek die je helemaal niet kent. Op je mountainbike kun je grote afstanden afleggen, waardoor je ook nog eens veel van de omgeving kunt bekijken. Daarnaast zijn er meerdere parcours en routes in Nederland die je kunt afleggen. Deze tracks zijn speciaal om te mountainbiken, waardoor je een afwisselend parcours kunt fietsen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je goede onderdelen voor je mountainbike gebruikt, om blessures te voorkomen.

Mountainbiken is iets wat je prima alleen kunt doen, maar daarnaast is het ook gezellig om met meerdere mensen op pad te gaan. Je bent sportief bezig in de buitenlucht, ziet ondertussen prachtige natuur en kunt tussendoor stoppen om bij te kletsen of iets te drinken. Een ideale combinatie.

Mentale voordelen van mountainbiken

Nadat je van je fiets afstapt, is de kans groot dat je je top voelt. Dit komt doordat je hersenen van sporten positieve hormonen aanmaken, zoals noradrenaline en endorfine. Bewegen maakt een mens gelukkig en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Deze hormonen zorgen er ook voor dat je minder stress en angst ervaart. Hierdoor ben je veerkrachtiger en kun je je ook beter focussen op andere, niet-fysieke taken.

Doordat je buiten in de frisse lucht bezig bent, zul je ook een stuk meer rust ervaren. Heb je het bijvoorbeeld druk op werk? Tijdens mountainbiken zul je merken dat je gedachten verzet worden, waardoor je weer mentaal bent opgeladen na een rit door de natuur.

Mountainbiken is goed voor je brein

Tevens zorgt fietsen ervoor dat je meer eiwitten aanmaakt in je hersenen. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderd, waardoor je brein sneller en beter zal gaan werken. Het is wetenschappelijk bewezen dat er een stof wordt aangemaakt tijdens sporten, waardoor de groei wordt gestimuleerd. Door vaak te mountainbiken zul je een beter geheugen hebben en je beter kunnen concentreren.

Mountainbiken is ook lichamelijk gezond

Naast de positieve effecten die mountainbiken heeft op je geest, heeft het ook meerdere effecten op je lichaam. Er zijn een aantal redenen waarom mountainbiken zo gezond voor je is, die hieronder worden besproken.

1. Je gebruikt je hele lichaam

Als je aan mountainbiken denkt, is de kans groot dat je denkt dat je alleen je benen gebruikt. Dit is echter helemaal niet waar. Je zult natuurlijk vooral je bovenbenen trainen als je een rondje gaat fietsen, maar ook je kuiten, borst, schouders en rug worden getraind. Als je in een heuvelachtig gebied gaat trainen, dan zul je ook nog eens je buikspieren trainen.

2. Het vermindert de kans op ziektes

Door veel te mountainbiken worden niet alleen je spieren getraind, maar train je ook de inwendige delen van je lichaam. Zo heeft mountainbiken bijvoorbeeld een positief effect op je longen, hart en bloeddruk. Door te sporten verminder je de kans op een beroerte of een hartkwaal. Genoeg redenen dus voor een ritje in de bossen.

3. Je wordt er fit van en voelt je beter

Net als van de meeste sporten word je er fitter van. Bij mountainbiken combineer je krachttraining met conditie, uithoudingsvermogen, techniek en coördinatie. En zelfs veel meer dan op een crosstrainer. Je wordt dus op meerdere fronten getraind. Doordat je endorfine, en een tal van andere positieve hormonen, aanmaakt tijdens de fysieke activiteit, zul je je tevens een stuk beter voelen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef je reactie