Vetten

De vetten die dagelijks gegeten worden mogen niet meer bedragen dan een derde van de dagelijks calorie inname. Een groot voordeel kan worden bereikt door de dagelijkse inname van vetten te verlagen naar maximaal 20 procent. Hierbij moeten vooral de producten met verzadigde en transvetten worden vermeden. Dit kan worden bereikt door de vetten te vervangen door eiwitrijk voedsel. Vet levert 9 calorieën per gram. Dat is veel meer dan eiwitten en koolhydraten die beiden maar 4 calorieën leveren per gram. Door de vetten te verminderen en te vervangen door eiwitten neemt de dagelijkse calorie inname af.

Als mensen ouder worden neemt de spiermassa af en neemt de vetmassa toe. Vetmassa is makkelijker te onderhouden dan spiermassa. Het lichaam heeft er minder calorieën voor nodig. Het gevolg is dat het metabolisme omlaag gaat en men makkelijker vet aankomt.

Vervangen van vetten

De verzadigde vetten moeten zoveel mogelijk vervangen worden door onverzadigde vetten. Dit zijn vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Verzadigde vetten zijn hard bij kamertemperatuur. Voorbeelden van onverzadigde vetten zijn olijfolie en omega 3 vetten die te vinden zijn in vis. Noten en zaden bevatten ook gezonde vetten. Onverzadigde vetten hebben een groot voordeel voor de gezondheid. Ze verhogen het goede HDL cholesterol, zijn goed voor het hart en ze beschermen tegen beroertes. De vetten verminderen ook het triglyceridengehalte in het bloed.

Beste bronnen van gezonde vetten

  • Vette vis
  • Visolie
  • Noten en zaden
  • Olijfolie

Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel