Kun je afvallen tijdens een weekje wintersport?

Kun je afvallen tijdens een weekje wintersport?

  • 17 feb 0

Wintersport is een sport maar kun je er ook mee afvallen? Dat ligt niet alleen aan het skiën of snowboarden maar ook aan wat je eet tijdens de skivakantie. De balans tussen eten en sporten is waar het om draait. Als je hetzelfde eet wat je normaal binnenkrijgt terwijl je iedere dag op de latten staat dan verlies je gewicht. Kies je echter iedere dag voor een après-ski met de nodige versnaperingen dan is het goed mogelijk dat je zelfs in gewicht aankomt tijdens een week wintersport.

Op je eten letten: ook tijdens de skivakantie

Opletten op wat je eet tijdens de wintersport is meestal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Vooral tijdens wintersport is het verleidelijk om even snel op een terras te gaan zitten en wat ongezonds te bestellen. Volgens Mijn Sneeuw is februari een populaire skimaand waardoor het waarschijnlijk erg gezellig is op de terrasjes. Sporten doe je de hele dag al dus die ene ongezonde snack maakt dan toch niet uit? Het feit is dat dit wel uitmaakt. Nu zal één ongezonde snack niet veel verschil maken maar als je dit de gehele skivakantie doet wel. De algemene regel voor gewicht verliezen is dat met minder eten en meer bewegen het beste resultaat bereikt wordt. Uit de resultaten van diverse onderzoeken blijkt dat personen die op het eten letten en tegelijk meer gaan sporten de beste resultaten boeken.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Hoeveel minder eten dan normaal?

Om kilo’s eraf te werken is het verstandig om langzaam gewicht te verliezen. Het verschilt per persoon wat snel is maar dit is ongeveer een halve tot een hele kilo per week voor de meeste mensen. Dit kun je op diverse manieren bereiken. Een veel gevolgde methode is om circa 500 calorieën per dag minder te eten. Dit zijn 3500 calorieën per week die je niet hoeft te verbruiken. Als je dan 1000 calorieën per dag verbruikt door te skiën dan komt het totaal op 10500 calorieën per week. Met dit tekort is het mogelijk om anderhalf kilo gewicht tijdens een week skivakantie te verliezen. Of je het echter volhoudt of minder te eten terwijl je meer sport is nog maar de vraag.

Calorieën op de ski’s verbranden

Skiën kan behoorlijk intensief zijn hoewel dit per persoon verschilt. Als je nog niet veel ervaring hebt met skiën dan is het veel vallen en opstaan wat veel energie kost. Iemand die al veel ervaring heeft zal niet vaak vallen en waarschijnlijk ook minder calorieën verbranden. Een uur skiën, of snowboarden, levert een verbranding op van circa 550 calorieën. Hoewel je de gehele dag aan het “sporten” bent verbruik je minder dan je denkt. Een uur achter elkaar skiën is bijna niet te doen doordat je geregeld moet wachten in de lift, op je mede skiërs en waarschijnlijk ook geregeld stopt voor een pauze. Afvallen tijdens wintersport? Het kan, maar of het lukt ligt volledig aan jezelf.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel