Tips voor het kopen van fitnessschoenen: de slijtage controleren

Tips voor het kopen van fitnessschoenen: de slijtage controleren

  • 13 apr 0

Als je wilt afvallen met sporten dan zijn goede schoenen essentieel. Niet alleen om blessures te voorkomen maar ook om beter te presteren. Wandelen en hardlopen zijn natuurlijke vormen van lichaamsbeweging waarbij de schoenen een groot deel van de schokken opvangen. Kies de verkeerde schoenen en je ligt vaker op de bank met pijnlijke schenen terwijl je hoort te genieten van het sporten. Of je nu Crossfit doet of fitness in de sportschool; ook dan is een goede fitness schoen belangrijk.

Welke fitness schoenen?

Een voet is een voet maar niet elk voet is hetzelfde. Hoe je je voeten gebruikt bepaalt wat voor schoenen je nodig hebt. Een manier om te bekijken welke schoen je nodig hebt is door de slijtage van je oude schoenen te controleren. Aan de hand van de slijtage kun je zien hoe je loopt en waar de meeste druk op ligt.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Slijtage binnenkant

Als de binnenkant van de schoenzool het meest versleten is dan betekent dit dat de voeten bij de landing naar binnen wijzen. Dit wordt ook wel overpronatie genoemd en veroorzaakt een onnatuurlijke spanning. Het komt voor bij personen met lage voetholtes of platte voeten. Bij het kopen van een fitnessschoen moet je dan letten op de schoenen die dit kunnen verbeteren. Intersport heeft bijvoorbeeld een aantal fitness schoenen hiervoor beschikbaar. Je kunt ook corrigerende zooltjes kopen die overpronatie kunnen bestrijden.

Slijtage buitenkant

Als je meer slijtage ziet aan de buitenzijde van de zool dan is er sprake van onderpronatie. Het gevolg is dat je onderbeen meer schokken opvangt. Dit komt voor bij personen met hoge voetholtes. Ook hiervoor zijn fitnessschoenen te vinden die dit tegengaan. Kijk naar de schoen met veel demping zodat de impact op de benen vermindert wordt.

Neutrale slijtage

Als je een neutrale loopstijl hebt dan heb je de grootste keuze uit fitness schoenen. Je kunt dit ook zien aan de slijtage. De schoenzool vertoont de slijtage van in een S-vorm waarbij de slijtage van de buitenkant hiel naar de grote teen verloopt. Als je deze vorm van slijtage hebt dan kun je het af met een willekeurige schoen met voldoende demping en ondersteuning.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel