Hoeveel calorieën verbrand je tijdens seks? Dit zegt onderzoek

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens seks? Dit zegt onderzoek

  • 24 mrt 0
kampus sweat

Van alle vormen van lichaamsbeweging is er één waar we het meeste plezier aan beleven. Het is geen hardlopen en ook mountainbiken is niet zo leuk. We hebben het over seks, een lichamelijke activiteit die soms kan aanvoelen als een training. Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk onder de lakens?

Er zijn een heleboel redenen om seks te hebben waarbij het verbranden van calorieën vaak het minst belangrijk is. Van de noodzaak om voort te planten tot het bevorderen van intimiteit in een relatie: van alle redenen waarom we seks hebben is het calorieverbruik slechts voor weinigen de hoofreden. Dat neemt niet weg dat seks – en vooral de toevoeging van intensieve standjes – kan helpen bij afvallen, zelfs als het niet dé reden is om seks te hebben.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Hoeveel is het calorieverbruik van seks?

Onderzoek heeft uitgewezen dat seks gelijkstaat aan lichte tot matige lichaamsbeweging. Dan hebben we het over de meer klassieke vormen van seks – zonder extreme standjes. Verschillende onderzoeken hebben het gemiddelde aantal verbrande calorieën tijdens seks gemeten en tonen aan dat het veel minder is dan hardlopen of fietsen.

Met een gemiddelde sessie tussen de lakens van circa 30 minuten verbrand je ongeveer 15 tot 350 calorieën, waarbij de exacte hoeveelheid calorieën afhangt van je gewicht, de intensiteit van de seks en andere factoren. Net als bij het meten van het calorieverbruik voor alle andere fysieke activiteiten is er geen pasklaar antwoord – het is voor iedereen anders. Over het algemeen gaan onderzoekers ervan uit dat het verbruik ergens rond de 100 calorieën per sessie ligt voor een gemiddeld iemand.

Het calorieverbruik voor mannen en vrouwen

Onderzoek uit 2013 heeft uitgewezen dat mannen gemiddeld 101 calorieën verbranden tijdens seks. Dit komt ongeveer neer op 4,2 calorieën per minuut. Vrouwen verbranden gemiddeld 69 calorieën tijdens seks, wat neerkomt op ongeveer 3,2 calorieën per minuut. Deze resultaten zijn afkomstig van een relatief klein onderzoek onder jonge, gezonde heteroseksuele koppels die 25 minuten seks hadden.

De houding waarin je zit, de posities die je aanneemt en de specifieke dingen die jij en je partner doen tijdens seks kunnen een effect hebben op het aantal verbruikte calorieën. Of in andere woorden: niet elke stoeipartij is hetzelfde. Als je bovenop gaat, zal je hartslag bijvoorbeeld hoger zijn dan onderop in een standje als missionaris, omdat jij degene bent die energie verbruikt om de bewegingen te maken. Vanzelfsprekend ben jij dan ook degene die de meeste calorieën verbruikt.

Het goede nieuws is dat seks tal van gezondheidsvoordelen biedt die verder gaan dan het verbruik van calorieën. Ook al is het verbruik van calorieën misschien niet zo heel hoog, het is altijd goed voor je gezondheid. Dus als je op zoek bent naar een leuke, gezonde manier om actief te blijven en je goed te voelen, terwijl je ondertussen ook nog wat extra calorieën verbrandt, dan is seks het overwegen waard.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel