Welke fitnessapparaten verbranden de meeste calorieën?

Welke fitnessapparaten verbranden de meeste calorieën?

  • 03 jan 0
crosstrainer

Afvallen is een vervelende taak. Het liefst zouden we zo weinig mogelijk doen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. En omdat een dagelijkse reis naar de sportschool – waar we beoordeeld worden door onbekenden – een vervelende gedachte is, kiezen velen ervoor om thuis te sporten. Maar als je dat doet, dan wil je wel maximaal resultaat voor de tijd die je besteedt aan het sporten. Hoe je dat doet? Door te kiezen voor een efficiënt fitnessapparaat: een machine die de meeste calorieën verbruikt.

Fitnessapparaten helpen je calorieën te verbranden, spieren op te bouwen en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Maar geen enkel fitnessapparaat is hetzelfde. Sommige machines leveren een intensievere training dan andere apparaten, wat betekent dat je op het ene apparaat sneller calorieën verbrandt dan op het andere. Dankzij de instellingen kun je de inspanning en intensiviteit op elk toestel maximaliseren, maar er zijn fitnessapparaten die over de gehele linie beter presteren dan anderen. We gaan er dieper op in.

Meest effectieve fitnessapparaat

Van alle apparaten die je kunt aanschaffen zorgen de cardio-fitnessapparaten voor de grootste verbanding van calorieën. Het meest effectieve fitnessapparaat is de loopband, zo blijkt uit onderzoek, maar dat is het alleen als je gaat hardlopen op het apparaat.

Een studie uit de Journal of American Medical Association vergeleek verschillende (indoor) fitnessapparaten en ontdekte dat hardlopen op de loopband het hoogste energieverbruik energieverbruik opleverde in vergelijking met de andere machines. Dit waren de geteste apparaten:

  • Airdyne
  • Langlaufsimulator
  • Fietsergometer (hometrainer)
  • Roei-ergometer
  • Traploper (stepper)
  • Loopband

De onderzoekers ontdekten zelfs dat het energieverbruik voor hardlopen op de loopband zelds 40 procent hoger was dan de verbranding met fietsen. Om te spreken van een cardio-apparaat wordt er bovendien gekeken naar de VO2-max-waarden die behaald kunnen worden met een apparaat. Uit het onderzoek bleek dat er maar twee apparaten waren die de cardiorespiratoire richtlijn behaalden: de loopband en het roeiapparaat.

In een ander onderzoek van de Dublin City University uit Ierland komt hetzelfde naar voren. Wetenschappers van de universiteit ontdekten dat de loopband, skisimulator en roei-ergometer de meeste calorieën verbranden, ruim meer dan de fietsergometer.

Het beste apparaat

Het is eenvoudig om je te laten overtuigen door de onderzoeksresultaten. Maar voordat je de rommelkamer opruimt en een loopband koopt is het belangrijk om te beseffen dat niet alleen het calorieverbruik van het apparaat telt. Cardio, op welke apparaat dan ook, is niet echt leuk. Tenzij je een van die fanatieke hardlopers bent, hebben de meesten van ons moeite om iedere dag 30 minuten te rennen op een loopband. En dat geldt ook voor de beste roeimachines.

Als je slim bent kies je een fitnessapparaat op basis van hoe leuk je het vindt. In werkelijkheid breng je immers meer tijd door op een hometrainer met een ingebouwd touchscreen dan op een loopband waarbij je tegen de muur kijkt. Uiteindelijk heb je er meer aan als je een toestel kiest waarop je meer tijd wilt besteden dan op een apparaat met een hoog calorieverbruik dat vervolgens nooit wordt gebruikt.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel