Zweten is normaal. Vooral tijdens een training is het – als je actief genoeg bent – nauwelijks te voorkomen. Voor velen is zweten zelfs een teken dat de training geslaagd is, als een soort van indicator dat de intensiteit hoog genoeg is geweest.
Voor het menselijk lichaam is zweten een normale en belangrijke lichaamsfunctie. Het stelt je lichaam in staat om de temperatuur te reguleren. Als je zweet komen druppels vocht op je huid terecht. Deze verdampen en koelen daarmee je lichaam af wanneer het nodig is. En dat zweten gebeurt niet alleen onder je oksels, zoals je hebt gemerkt, maar ook in je handpalmen en onder je voeten.
Bij voeten kan zweetvocht vast komen te zitten tussen de tenen, in de sokken en in de schoenen. Hoewel de zweet zelf niet stinkt als het uit je lichaam komt, is de geur afkomstig van andere factoren die ervoor zorgen dat deze onaangenaam wordt. Een van de belangrijkste factoren zijn de bacteriën die op je voeten leven. Deze genieten van het zweetvocht en zijn de verantwoordelijke voor de stinkende geur.
Heb je zweetvoeten – en mogelijk stinkende voeten – na het sporten? Vind je de transpiratie zelf onaangenaam of alleen de geur? Volg deze eenvoudige tips om stinkende zweetvoeten tijdens het sporten te voorkomen.
1. Koop sportsokken
Katoen en andere materialen die gebruikt worden om de voeten warm te houden zijn absorberend. Hoe dikker ze zijn, hoe meer ze absorberen. Sportsokken zijn er daarentegen op gericht op het vocht af te voeren tijdens het sporten. Speciaal ontwikkelde sportsokken hebben vochtafvoerende technologie, ontworpen om je voeten droog te houden.
2. Houd de voeten schoon
Vooral als je merkt dat je voeten zweten tijdens het sporten is het belangrijk dat je je voeten schoonhoudt. Was je voeten minstens één keer per dag in warm water en met een milde zeep. Wat ook helpt is dat je de voethygiëne op peil houdt door je teennagels kort te houden en alle dode, harde huid af te vijlen.
3. Was je sokken goed
Als we oma om raad zouden vragen, dan zou ze zeggen dat je je sokken na het sporten moet meenemen onder de douche. Hoe sneller je het zweet uit de sokken krijgt, hoe beter. Als je dit niet doet, dan liggen de zweetsokken misschien wel een hele dag in de wasmand. En dat zorgt ervoor dat de zweet er goed in kan trekken.
4. Stop de transpiratie
Dankzij de wetenschap zijn inmiddels allerlei middeltjes ontwikkeld om zweetvoeten te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de spray om transpiratie te verminderen, wat helpt tegen zweetvoeten. Breng de spray aan op de voetzool en tussen de tenen om het daarna goed in te laten werken. Als je een beetje geluk hebt, blijven je voeten tot wel vijf dagen droger.
5. Verander regelmatig van sokken en schoenen
Trek je sokken en schoenen uit wanneer je thuiskomt van werk, nadat je terug bent van de sportschool en ook wanneer je voeten warm en plakkerig aanvoelen. Als het kan, neem dan altijd een schoon, droog paar sokken mee.
6. Behandel je schoenen
Net als de spray die helpt om transpiratie tegen te gaan, kun je ook je schoenen behandelen. Daarmee maak je de schoenen vrij van micro-organismen. Het is een van de manieren hoe je stinkende schoenen kunt verhelpen.
7. Draag niet elke dag dezelfde schoenen
Als je iedere dag dezelfde schoenen draagt, geef je ze niet de kans om goed uit te drogen. Zelfs als je denkt dat je er niet in hebt gezweet, zal er wat vocht zijn. Als je elke dag naar de sportschool gaat, wissel je sportenschoenen dan af en laat ze ondertussen goed drogen.