Crosstrainer kopen

CrosstrainerWie wil er niet snel een aantal kilo’s verliezen? Bijna niemand is helemaal tevreden met het lichaam en de crosstrainer kan je helpen om er wat aan te doen. Het is één van de beste cardiotoestellen die je kan helpen om je ideale gewicht te behalen.

Wat is een crosstrainer?

De crosstrainer is gemaakt met het doel om je spieren te stimuleren zoals je dat bij hardlopen en wandelen doet alleen dan op een manier zodat het bijna geen druk op je lichaam zet. Terwijl je bij hardlopen iedere stap hard de grond raakt en je knieën onder druk komen te staan is dit niet het geval bij de crosstrainer. Alleen de spieren zijn aan het werk zonder de druk die je bij veel andere oefeningen hebt. Niet alleen is het lichter om op deze manier te sporten maar ook neemt de druk op de gewrichten af. Het risico op blessures is kleiner maar je ontwikkelt met de crosstrainer ook de spieren van het onder- en bovenlichaam. Natuurlijk is de crosstrainer niet bedoeld om je spieren te laten groeien maar ze worden wel getraind bij iedere beweging die je maakt.

Waarom de crosstrainer succesvol is bij afvallen is dat het de hartslag laat toenemen waardoor je sneller calorieën verbrandt. Net als op de loopband kun je veel calorieën verbruiken als je de crosstrainer gebruikt. Het nadeel is dat de loopband voor beginners vaak alleen maar geschikt is voor wandelen. Hardlopen is voor de meeste mensen die net beginnen vaak nog te zwaar. De crosstrainer is echter geschikt voor beginners maar ook voor gevorderden. Dat is ook de reden waarom de crosstrainers vaker bezet zijn in de sportschool dan de loopbanden.

Het unieke kenmerk van de crosstrainer is dat het risico op een blessure klein is.

Crosstrainer kopen?

Doe je huiswerk, bekijk welke features je graag wilt en kies de crosstrainer die het beste bij je wensen en eisen past. Uit onze analyse van 38 crosstrainers zijn we uitgekomen op deze top drie crosstrainers die op dit moment te koop zijn.

Top 3 Crosstrainers

Focus Fitness Fox 3

 • Nr. 1: Beste keuze
 • Max belastbaar gewicht: 120 kg
 • Vliegwielgewicht: 18 kg
 • Gewicht: 51 kg
 • 18 programma’s

Prijs: 349,20
Bekijk de crosstrainer

Body Sculpture Crosstrainer BE

 • Nr. 1: Budgetvriendelijk
 • Max belastbaar gewicht: 100 kg
 • Vliegwielgewicht: 4 kg
 • Gewicht: 30 kg
 • 18 programma’s

Prijs: 179,95
Bekijk de crosstrainer

Virtu Fit iConsole CTR 2.1

 • Nr. 1: Beste specs
 • Max belastbaar gewicht: 150 kg
 • Vliegwielgewicht: 20 kg
 • Gewicht: 49 kg
 • 24 programma’s

Prijs: 499,-
Bekijk de crosstrainer


Waarom de crosstrainer?

Crosstrainer machineDe fitnessmarkt biedt je allerlei handige toestellen aan waarvan je de helft nooit zal gebruiken. Het is niet nodig om een speciaal toestel aan te schaffen of een alles-in-1 oplossing. Kies het toestel waar je het meeste plezier op hebt en meer heb je niet nodig. Of dit nu de loopband is, de hometrainer of de crosstrainer; koop het alleen als het je leuk lijkt om te doen.

Wat zijn de opties?

Er zijn verschillende modellen van de crosstrainer te koop en als je op zoek gaat naar een toestel voor jezelf dan vraag je je waarschijnlijk af waar je op moet letten. Voordat je de eerste de beste crosstrainer koopt is het belangrijk om jezelf af te vragen welke mogelijkheden je wilt. Er is ook een wijd bereik in prijzen; van goedkoop tot erg duur. Het duurste toestel hoeft nog niet meteen de beste keuze te zijn. Als het apparaat boordevol state-of-the-art opties zit waar je niets mee doet dan is het niet het geld waard. Over het algemeen is de crosstrainer geen goedkope aankoop maar als je er eenmaal één thuis hebt staan dan vraag je je af waarom je het niet eerder gekocht hebt.

Weerstand aanpassen

Eén van de basisfuncties waar zelfs de goedkopere crosstrainer over beschikken is het aanpassen van de weerstand. Zodra je gewend raakt aan de weerstand van de crosstrainer dan wil je natuurlijk zwaarder kunnen trainen als je dat wilt. Door de aanpasbare weerstand kun je jezelf blijven pushen om betere prestaties neer te zetten.

Focus display

Gevarieerde programma’s

De meeste crosstrainers hebben inmiddels standaard een display  waarop je kunt zien welk programma je aan het doen bent. Bij het kiezen van een crosstrainer let dan goed op hoeveel programma’s de machine heeft en of deze overeenkomen met je wensen. Controleer ook of het mogelijk is om zelf programma’s te maken zodat je het schema kunt aanpassen aan je persoonlijke behoeften.

Hartslagmonitor

De meeste crosstrainers bieden de mogelijkheid om je hartslag tijdens het trainen bij te houden. Dit wordt gedaan met behulp van sensoren die zich meestal in de handgrepen bevinden. Als afvallen en vet verbranden je doel is dan is het meten van je hartslag essentieel zodat je aanpassingen kunt doen aan de intensiteit.

Op de crosstrainer kun je een hogere hartslag behalen dan de loopband1

Helling

Een kwaliteitstrainer heeft het instellen van de helling als extra optie bovenop de standaard functies. De aanpasbare incline heeft meestal een helling van 0 tot 10 procent zodat je de weerstand nog verder kunt verhogen. Wel eens tegen een helling gerend? Dan weet je dat een helling de weerstand enorm verhoogd. Als je deze specifieke training wilt toepassen dan is het handig dat de crosstrainer deze functie heeft.

Garantie

Bij de keuze voor een crosstrainer is de garantie een onderdeel waar je op moet letten. Volgens de Nederlandse wet heb je op ieder toestel minimaal twee jaar garantie maar sommige fabrikanten durven dit te verlengen zodat je bijvoorbeeld 3 tot 15 jaar garantie hebt op bepaalde onderdelen. Zo geeft Tunturi bijvoorbeeld 3 jaar garantie op de elektronica van de apparaten en is de garantie op het frame zelfs 15 jaar. Met deze langdurige garantie weet je bijna wel zeker dat het om een sterk frame gaat.

Aandrijving

focus achterBij de crosstrainer zijn er twee mogelijkheden als het aankomt op de aandrijving. Een aandrijving aan de voorkant is mogelijk of aan de achterkant. De beweging is het rechtst bij vooraandrijving terwijl de achteraandrijving voor een meer elliptische beweging zorgt. Van de twee soorten aandrijving is die aan de voorkant het meest populair. Deze kom je vaak tegen in de sportschool. De crosstrainer met een aandrijving achter is vaak wat kleiner waardoor het minder ruimte in beslag neemt. Voor als je een crosstrainer voor thuis koopt dan is dit misschien een belangrijk kenmerk. De aandrijving achter zorgt wel voor wat meer belasting voor de gewrichten en kost wat meer energie.

Gewicht

Hoe zwaar de crosstrainer is geeft meestal een goed beeld van de kwaliteit van de onderdelen. Bij een zwaarder gewicht is er vaak sprake van meer ijzer in de constructie en zijn de onderdelen van zwaardere materialen gemaakt. Dit levert doorgaans een langere gebruiksduur op zodat je langer van het product kunt genieten. Let op het totale gewicht van de crosstrainer maar ook op het gewicht van het vliegwiel. Het gewicht van het vliegwiel is vaak een indicatie voor hoe stabiel het vliegwiel loopt. Het heeft ook een aandeel is het bepalen van de weerstand van de crosstrainer.

Belastbaar gewicht

Of je nu al afgetraind bent of boven je ideale gewicht zit, het controleren van het belastbare gewicht is altijd belangrijk. Hoe hoger het maximaal belastbare gewicht, hoe beter de kwaliteit vaak is van de crosstrainer. Een belastbaar gewicht van minimaal 120 kg is bij de meeste crosstrainers standaard.

focus pedalen

Verstelbare paslengte

De paslengte is zoals het eigenlijk al zegt de afstand die je maakt tijdens de beweging. Dit bepaalt  voor een deel hoe intensief de training is. Bij sommige crosstrainers is het mogelijk om de paslengte te verstellen. Als de crosstrainer voor meerdere personen bedoeld is dan is dit een handige optie.

Verstelbare pedalen

Als je de pedalen van de crosstrainen kunt verstellen in de hoogte dan is het mogelijk om meer de nadruk op je beenspieren te verplaatsen. Het is met verstelbare pedalen ook mogelijk om meer nadruk op de kuitspieren te verhogen.

Hoe vaak wil je de trainer gebruiken?

Als je van plan bent om de crosstrainer veel te gebruiken, zoals iedere dag van de week, of als je een compleet trainingsprogramma wilt volgen dan heb je niet genoeg aan de basis functies. Mogelijkheden om verschillende programma’s te volgen inclusief de nadruk leggen op bepaalde spiergroepen zijn handig als je serieus wilt sporten. De beste crosstrainers voor gevorderden houden zelfs je progressie bij zodat je de vooruitgang kunt monitoren. Je kunt niet alleen het calorieverbruik zien maar ook je prestaties op de verschillende weerstanden

Crosstrainer voor thuis

Voet op pedaalEen crosstrainer kopen omdat je alleen soms thuis wilt trainen vraagt om heel wat anders. Een wat minder geavanceerd toestel is dan alles wat je nodig hebt. Denk er echter goed over na wat je precies wilt doen met de crosstrainer. Achteraf opties bijkopen kan immers niet. Stel dat je op een gegeven moment wat serieuzer wilt trainen dan is het goed mogelijk dat je wat features mist die je goed had kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je meteen de juiste crosstrainer koopt zodat je achteraf geen spijt van je keuze krijgt.

Crosstrainer voordelen

De crosstrainer is goed voor je lichaam; als je om je lichaam geeft dan kan de crosstrainer je helpen om fit te blijven2

Het geeft een boost aan je metabolisme, het vermindert het risico op hart- en vaatziekten en nog belangrijker; het verbrandt de vetten op je lichaam.Terwijl je televisie aan het kijken bent tijdens je workout is je lichaam bezig met het verbruiken van energie. Deze energie is afkomstig uit de voeding die je eet maar ook van de vetten op je lichaam. Sport meer en vaker en je zult zien dat je gewicht verliest terwijl je lichaam met de dag strakker wordt.  Dat is hoe het werkt als je afvalt met sporten.

Het grote voordeel van de crosstrainer is dat deze machine perfect is als cardio oefening.

Met behulp van de pedalen kun je je voeten in een vaste positie houden voor een betere ondersteuning terwijl je je benen beweegt. De pedalen zorgen ervoor dat je in een natuurlijke vorm loopt met een vloeiende beweging3. Terwijl je het idee hebt dat je op de automatische piloot beweegt kun je de vetbranding maximaliseren en tegelijkertijd werken aan de sterkte van je heupen, billen, armen, rug, borst, schouders en benen.

Knieproblemen?

Een crosstrainer is één van de cardiotoestellen waar je minder of geen last van je bestaande knieproblemen hebt. De natuurlijke beweging en het gebrek aan druk op de gewrichten zorgt voor een goede uitlijning van je enkel, knie en heup. Als je met knieproblemen op zoek bent naar een fitnessapparaat dan is het belangrijk om eerst verschillende toestellen uit te proberen zodat je geen verkeerde keuze maakt. Bestellen via het internet is erg makkelijk maar als je toch last van je knie krijgt door de beweging dan is het zonde van je geld.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link: Bekijk de Afslank Receptenbijbel