Afvallen door in de tuin te werken

Afvallen door in de tuin te werken

  • 28 jan 0
gras

Wanneer je wilt afvallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je eet. Dit lijkt wel een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je om bepaalde redenen niet kunt sporten. Je kunt echter ook flink wat calorieën verbranden met dagelijkse bezigheden, zoals wandelen, het huishouden doen, winkelen en door in de tuin te werken.

Als jij graag tuiniert is dit een activiteit waar je niet zo heel moe van wordt, waardoor je dit langer vol kunt houden dan wanneer je bijvoorbeeld zou gaan hardlopen. Hierdoor blijf je langer in beweging en verbrand je onderaan de streep nog steeds veel calorieën. Niet doordat jouw hartslag zo hard is gestegen omdat je snel gaat, maar omdat je lang doorgaat.

Klusjes in de tuin

Tuinieren kan je veel energie kosten. Zo verbrand je veel calorieën als je de heggen in jouw tuin bewerkt met een elektrische heggenschaar of wanneer je het gazon met een handmaaier maait. Met tuinieren verbrand je al snel 400 calorieën per uur, wat bijna net zoveel is als in een uur krachttraining. Het mooie van tuinieren is dat je het zo zwaar kunt maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld elektrische apparatuur zoveel mogelijk links laten liggen en de tuin handmatig doen, maar als je een grote tuin hebt verbrand je ook genoeg door wel gebruik te maken van handige elektrische apparatuur.

Calorieën verbranden

Welke klusjes kun je het beste doen als je zoveel mogelijk calorieën wilt verbranden? Met spitten verbrand je de meeste energie. Dit is dan ook een zware klus. Met een half uur spitten verbrand je ongeveer 220 calorieën. Het gras maaien kost je zo’n 120 calorieën per half uur, net als onkruid wieden of het terras aanvegen met stoffer en blik. Hoeveel energie je precies verbrand is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Wanneer je 90 kilo weegt verbrand je meer dan iemand van 70 kilo, omdat je lichaam voor iedere handeling meer energie nodig heeft.

Zonlicht

Niet alleen zorgt tuinieren ervoor dat jij afvalt door de extra lichaamsbeweging, maar ook ben je lekker buiten bezig. De zonnestralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D, wat nodig is voor gezonde spieren, botten en een goede weerstand. Daarnaast heeft het een positieve invloed op je humeur en kan zonlicht huidziekten verminderen, zoals psoriasis en eczeem. Wanneer je overdag lekker in de weer bent geweest, is de kans groot dat je ’s avonds makkelijk in slaap valt en goed doorslaapt. Hierdoor stap je de volgende dag weer fris en fruitig uit je bed.

Moestuin aanleggen

Wil jij optimaal gezondheidsvoordeel halen uit het tuinieren? Leg dan een moestuin aan waar je lekker in kunt klussen. Bij het verzorgen van je groenten en fruit verbrand jij de nodige energie én je haalt gezonde voeding uit je eigen tuin. Afvallen draait namelijk niet alleen om je beweegpatroon, maar ook je dieet moet passen bij een gezonde leefstijl.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel