Waarom is bootcamp zo gigantisch populair?

Waarom is bootcamp zo gigantisch populair?

  • 13 feb 0
bootcamp

Bootcamp, de kans is groot dat je er al eens van gehoord hebt. De laatste paar jaar is bootcamp uitgegroeid tot een ontzettend populaire manier van bewegen. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over wat bootcampen precies inhoudt en of deze sport wel voor iedereen geschikt is. Want is bootcampen niet erg zwaar? En loopt er geen schreeuwende instructeur rond die erg streng is voor de deelnemers?

Wij leggen je uit wat bootcamp precies is en waarom deze sport zo populair is. Misschien kunnen we je wel overtuigen om eens een training mee te doen!

Trainen in de buitenlucht

Bootcamp wordt vrijwel altijd in de buitenlucht gehouden, maar er zijn ook sportscholen die dit binnen aanbieden. De groepstraining heeft als doel om de kracht en conditie van de deelnemers te versterken. Geen training is hetzelfde en er wordt veel gebruikgemaakt van obstakels die in de omgeving te vinden zijn, zoals bankjes, stoepranden, hekken en boomstronken. Ook bevat de training vaak oefeningen die je samen met een andere deelnemer uit moet voeren.

Afwisselende training

De oefeningen variëren sterk. Welke oefeningen je precies uitvoert tijdens een bootcamp hangt onder andere af van de mogelijkheden in de omgeving, het niveau van de groep en de voorkeuren van je instructeur. Voorbeelden van oefeningen die je een keer kunt verwachten zijn de squat, de burpee, walking lunges en hardlopen met tussendoor het trekken van sprintjes.

Conditionele onderdelen worden altijd afgewisseld met krachtoefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht uitvoert. Het voordeel van trainen met lichaamsgewicht is dat je veel meer spieren traint dan alleen de spieren die je normaliter target op een apparaat in de sportschool. Dit vraagt ook wat van je coördinatie.

Voor lichaam en geest

Bootcamp is een effectieve manier om aan je fitheid te werken. Regelmatig trainen zorgt voor een strakker lichaam, een betere conditie, meer kracht en een verbeterde lichaamshouding. Ook ben je er even helemaal tussenuit wanneer je in de buitenlucht gaat sporten en doe je gelijk wat vitamine D op. Volgens Stefan van de Berg is dit een groot voordeel van buiten sporten. De schrijver van adviesplatform Adviesjagers.nl heeft een handige tip voor buitensporters.

“Of het nu zomer of winter is, ieder seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen wanneer het aankomt op sporten in de buitenlucht. Het is belangrijk dat jij je goed kleed op de omstandigheden. Is het buiten erg koud? Werk met laagjes zodat je makkelijk een laagje uitdoet op het moment dat je lichaamstemperatuur op begint te lopen. In de zomer kies je voor luchtige sportkleding en sport je bij voorkeur vroeg of laat op de dag, om de zon zoveel mogelijk te vermijden.“

Bootcampen op ieder niveau

Deze sport is geschikt voor iedereen die op een speelse manier wil werken aan conditie en kracht. Bootcamp is echt niet alleen geschikt voor jonge en fitte mensen. Een goede trainer bedenkt namelijk verschillende variaties op de oefeningen, waardoor iedereen zichzelf op zijn of haar eigen manier uit kan dagen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel