Afvallen om snurken te verminderen of stoppen

Afvallen om snurken te verminderen of stoppen

  • 18 aug 0
snurken slapen

Van zachte snuifgeluiden tot luide raspen die op een andere verdieping nog te horen zijn: snurken komt voor in verschillende vormen. Naar schatting snurkt 45 procent van de volwassenen af en toe, terwijl 25 procent regelmatig snurkt. Deze nachtelijke geluiden lijken te verergeren met de leeftijd, maar een van meest voorkomende oorzaken van snurken is overgewicht.

Je hebt meer kans om te snurken als je te zwaar bent, vooral als je ook nog eens een man van middelbare leeftijd of ouder bent, of een vrouw die de menopauze achter de rug heeft. Overgewicht en snurken gaan hand in hand. Overgewicht kan snurken veroorzaken en snurken kan overgewicht veroorzaken. De beste remedie tegen beiden is gewichtsverlies. Een paar kilo afvallen kan zowel normaal als hevig snurken drastisch verminderen of zelfs stoppen.

Afvallen tegen snurken

Volgens onderzoek kan afvallen helpen tegen snurken. In één onderzoek naar snurken en gewichtsverlies onder 20 zware snurkers met extreem overgewicht kwam bijvoorbeeld naar voren dat een significante vermindering van snurken al wordt bereikt met een gemiddeld gewichtsverlies van slechts 3 kilo. Bij degenen die meer gewicht verloren – gemiddeld 7,6 kilo – was snurken volledig geëlimineerd. Sommige deelnemers die nog meer gewicht verloren, bleven echter snurken. Dit duidt erop dat afvallen helpt tegen snurken voor de meeste mensen, maar niet voor alle mensen.

Bij de meeste mensen die afvallen zal het snurken verminderen, maar het helpt niet bij iedereen. Dat heeft de simpele reden dat er bij deze mensen meer factoren zijn die bijdragen aan snurken. Desalniettemin kan afvallen ook voor hen een gezondheidsvoordeel opleveren, want extreem overgewicht is nooit goed voor het lichaam en de algehele gezondheid.

Hoe snurken voor overgewicht zorgt

De meeste mensen weten dat er een relatie is tussen snurken en overgewicht. Het verband wordt meestal gelegd tussen mensen met overgewicht en snurken in de zin dat snurken een gevolg is van overgewicht. Maar dat het andersom ook geldt is niet bij iedereen bekend: snurken zelf kan ook gewichtstoename veroorzaken.

Het probleem met snurken is dat het een slaapgebrek kan veroorzaken. Minder nachtrust en slechter slapen worden gekoppeld aan snurken en deze hebben een negatieve invloed op onze gewoonten en eetlust. Iemand die nauwelijks heeft geslapen zal bijvoorbeeld eerder voor een suikerhoudende drank kiezen om meer energie te hebben dan een eiwitrijke maaltijd.

Snurken veroorzaakt hierdoor indirect een opvolging van slechte eet-, drink- en sportgewoonten, omdat deze allemaal veranderen door het slaapgebrek dat wordt veroorzaakt door snurken. In feite is dit dus een vicieuze cirkel waarin overgewicht en snurken elkaar afwisselen en ondersteunen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel