7 voordelen van hardlopen in een groep

7 voordelen van hardlopen in een groep

  • 29 aug 0
hardlopen groep

Sommige mensen hardlopen alleen. Ze halen meer uit hun training als je ze met rust laat, zodat ze op hun eigen tempo kunnen rennen met alleen hun eigen gedachten. Anderen doen het uitsluitend met een vaste partner, iemand waarmee ze door weer en wind gaan. En weer anderen lopen enkel in groepsverband, omdat ze samen meer bereiken dan alleen.

Op welke manier je het ook doet: hardlopen zelf is voordelig voor je conditie en algemene gezondheid. Het helpt met afvallen, calorieën verbranden en versterkt de botten van je lichaam. En dan hebben we het nog niet eens over de tientallen andere voordelen. Maar de voordelen beginnen zich pas echt te vermenigvuldigen zodra je het doet met een groep. We vertellen je over de voordelen van hardlopen in een groep.

1. Je loopt met meer regelmaat

Hoe vaak heb je als solo-hardloper niet uit het raam gekeken, kijkend naar de regeldruppels die neerdaalden op de tegels van de stoep? En hoe vaak dacht je toen: “Hmmm, laat ik het hardlopen vandaag maar overslaan”? Een groot voordeel van hardlopen in een groep is dat je weet dat anderen op je staan te wachten. En dat betekent in de praktijk dat een training skippen er niet meer bij is.

2. Je voelt de groepsdruk

Als het op sporten aankomt, wordt ons sportgedrag beïnvloed door de mensen met wie we sporten. Volgens onderzoek, zoals deze gepubliceerd in het vakblad Journal of Social Sciences, zet je elkaar – bewust en onbewust – onder druk tijdens het sporten. In het voorbeeldonderzoek werkten degenen die in een ‘high fit’-groep werden geplaatst harder dan degenen die werden omringd door minder fitte sporters. Oftewel: als je hardloopt met een groep (fitte) hardlopers, dan doe je zelf ook meer je best. Wie had gedacht dat groepsdruk toch nog ergens goed voor kan zijn?

3. Je wilt niet de slechtste zijn

Mensen voelen een natuurlijke drang om niet de verliezer van de groep te zijn. De traagste sporter van de groep: wie wil dat nu zijn? Wanneer je met een groep loopt wordt je ertoe aangezet om je grenzen te verleggen. Niet zozeer dat de anderen een hogere grens voor je neerleggen, maar meer dat je zelf beter wilt presteren.

4. Je kunt om tips vragen en krijgen

Sporten met een groep heeft het voordeel dat je van elkaar kunt leren. Nu betekent dit niet meteen dat je het krampachtige loopje van je hardloopcollega moet kopiëren om beter te worden. Maar je kunt wel leren van de fouten van anderen. Kortom, je hebt in een groep altijd iemand in de buurt die je advies en tips kan geven.

5. Je krijgt meer motivatie

We zijn allemaal gemotiveerd als we beginnen met hardlopen. Maar als de fabrieksgeur van de hardloopschoenen steeds meer begint te verdwijnen, daalt de motivatie meestal ook. Wanneer je met een groep loopt blijf je gemotiveerd door je ondersteunende hardloopmaatjes. Misschien laten jullie zelfs wel gezamenlijk een hardloop t-shirt bedrukken met een motiverende uitspraak. Dit alles gecombineerd zal het gevoel van verbondenheid en saamhorigheid met zich meebrengen, twee motiverende dingen die ontbreken als je alleen loopt.

6. Je ontdekt nieuwe routes

Als je alleen loopt heb je alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Je zou helemaal naar de andere kant van de provincie kunnen lopen en niemand zou er iets van kunnen zeggen. Maar laten we heel eerlijk zijn: hoe vaak doe je dat nu echt? De realiteit is dat hardlopers die solo lopen vaak dezelfde routine aanhouden en niet meer verder kijken dan wat ze kennen. Met een groep is dat echter niet het geval, omdat er altijd iemand is die een nieuwe route wil proberen.

7. Je voelt je veiliger

Ben je weleens per ongeluk weggelopen uit je vertrouwde omgeving om te belanden in een smal, donker pad waarop je je niet veilig waande? Met een groep kan dat natuurlijk ook gebeuren, maar dan zul je je niet snel onveilig voelen. Zelfs mannen die al jaren alleen in de buitenlucht lopen kunnen niet ontkennen dat hardlopen met een groep veiliger is. Al is het alleen maar de gedachte dat de redding altijd nabij is wanneer je uitglijdt en in een sloot belandt.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel