Vitaminesupplementen: waar zijn ze voor bedoeld en heb je ze nodig?

Vitaminesupplementen: waar zijn ze voor bedoeld en heb je ze nodig?

  • 30 nov 0
supplement

Sommige mensen besteden nooit veel aandacht aan hun voeding. Ze eten regelmatig snelle snacks met weinig voedingswaarde. Ze leven een hectisch leven en hebben weinig tijd voor gezond eten. Waarom ook? Op een gegeven moment beginnen ze last te krijgen van vermoeidheid, een gebrek aan energie en een algeheel gevoel van malaise. Ze vragen zich vervolgens af: waar kan dit aan liggen?

Als ze naar de dokter gaan krijgen ze een duidelijk antwoord: er is sprake van vitaminegebrek. Ze krijgen te weinig voedingsstoffen en vitamines binnen. Nadat ze het advies van de dokter opvolgen – een advies van gezonde voedingsmiddelen en supplementen om het aan te vullen – merken ze al snel dat het beter gaat.

Ze beginnen meer te bewegen, voelen zich minder vermoeid en zien misschien zelfs een toename in hun spiermassa. Vitamines zijn belangrijk voor het menselijk lichaam, zoals deze mensen merken. En soms kunnen supplementen helpen om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende van deze stoffen binnenkrijgt.

Wat doen vitaminesupplementen?

Supplementen zijn bedoeld om je voeding aan te vullen met voedingsstoffen die je niet uit je voeding krijgt. Ze kunnen worden gebruikt om je voeding aan te vullen met vitamines, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen. Ze worden ook gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Vitaminesupplementen in het bijzonder zijn ervoor bedoeld om de vitamines aan te vullen die je niet uit je dagelijkse eetpatroon haalt.

Vitamines zitten in veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder granen, vlees, vis, zuivelproducten, groenten en fruit. Veel voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen, worden verrijkt met vitamines. Maar vitamines kunnen dus ook worden gevonden in voedingssupplementen, zoals in multivitaminen of in de specifieke vitaminesupplementen van Supergoods.nl. Je lichaam zelf kan geen vitamines aanmaken, daarom staan ze ook wel bekend als essentiële voedingsstoffen.

Hoe je weet of je te weinig vitamines binnenkrijgt? Dat is een goede vraag. Volgens wetenschappers kan een tekort aan vitamines (op den duur) een aantal verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Symptomen van een vitaminetekort zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, spierzwakte, verlies van eetlust, infecties, bloedarmoede, huidproblemen, haaruitval, verlies van smaak, depressie, verlies van concentratie en geheugenverlies.

Heb je een vitaminesupplement nodig?

In sommige gevallen kunnen vitamines een goede aanvulling zijn op gezonde voeding, omdat ze helpen om te voorzien in voedingsstoffen die je misschien niet genoeg binnenkrijgt. Dat is vooral het geval als je bepaald voedsel niet binnenkrijgt, zoals bij het volgen van een strikt dieet.

Volgens het Voedingscentrum hebben krijgen sommige groepen niet voldoende voedingsstoffen binnen. Voor deze groepen kan een aanvulling met een multivitamine- of mineralensupplement goed zijn. Hoewel er geen officieel advies geldt voor deze groepen, is een supplement toch verstandig. Het gaat om deze groepen mensen:

  • Ouderen die weinig eten
  • Mensen die eenzijdig eten
  • Mensen die een extreem afvaldieet volgen

In andere gevallen zijn vitamines niet nodig als je een gezond eetpatroon hebt met voldoende en gevarieerde voedingsstoffen. Dat is bijvoorbeeld het geval als jij je houdt aan de Schijf van Vijf. Het is daarom belangrijk om je voedingspatroon met een voedingsdeskundige te bespreken om te bepalen of vitamines voor jou nodig zijn.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel