Je stofwisseling verhogen in 4 stappen

Je stofwisseling verhogen in 4 stappen

  • 02 dec 0
ham

Een snellere stofwisseling helpt je om sneller af te vallen. Je verbrand namelijk sneller vet als je stofwisseling sneller is, waardoor het minder lang duurt voordat jij je ideale gewicht bereikt. Er zijn verschillende manieren om je stofwisseling te verhogen. Volg deze 4 stappen om je stofwisseling een boost te geven.

Eet genoeg

Heb jij ook een vriend(in) die alles lijkt te kunnen eten zonder een grammetje aan te komen? Dat komt waarschijnlijk doordat die ander genoeg calorieën eet. Een lichaam met een snelle stofwisseling is namelijk niet bang om iets tekort te komen en hoeft zich daardoor niet voor te bereiden op hongersnood. Als je te weinig eet kan je lichaam juist veel vet op gaan slaan om zich te beschermen. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder eet dan je lichaam nodig heeft, maar niet te weinig.

Je moet oppassen dat je lichaam niet te weinig energie binnenkrijgt. In dit geval vertraagt je stofwisseling om energie te besparen en is je lichaam geneigd om energie (in de vorm van vet) op te slaan. Over het algemeen geldt dat je afvalt als je ongeveer 80 procent van de dagelijkse benodigde calorieën binnenkrijgt. De caloriebehoefte is voor iedereen anders maar is ruwweg 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Afhankelijk van je activiteitsniveau kan dit meer of minder zijn.

Eet regelmatig

Het informatieportaal Sundt.nl adviseert om regelmatig kleine porties te eten. Door vaak te eten en te kiezen voor kleine porties met veel verse groenten en fruit blijft je lichaam op gang en verbrand je veel energie. Je kunt hier eenvoudig mee experimenteren door je dagelijkse portie calorieën over meerdere maaltijden per dag te verdelen. Eet 5 tot 6 keer per dag en sla geen maaltijd over om te kijken hoe je lichaam hierop reageert.

Beweeg dagelijks

Letten op je voeding is niet de enige manier om vet te verbranden en af te vallen. Beweging speelt ook een grote rol. Door veel meer te gaan sporten en dagelijks wat minder te eten zorg je ervoor dat jouw lichaam de aanwezige reserves aan gaat spreken. Je wilt niet overtrainen, maar kies iedere dag voor iets van lichaamsbeweging. Ga bijvoorbeeld lekker hardlopen, zwemmen, naar de sportschool of maak een lange wandeling met de hond. Je stofwisseling krijgt een boost en je verbrand veel calorieën en vet. Om een betere conditie te krijgen is het belangrijk dat je jezelf 3 keer per week echt in het zweet werkt.

Meer verbranden met meer spierweefsel

Beweging helpt je bij het verbruik van energie, maar wist je dat je lichaam in rust meer calorieën verbrand als je meer spieren hebt? Train je spieren dus ook regelmatig. Ook in dit geval is het uiterst belangrijk om genoeg te eten. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt haalt je lichaam de energie namelijk eerst uit je spiermassa voordat je vet aan de beurt is. Minder spieren vertraagt de stofwisseling. Hierdoor verbrand je weer minder snel vet. Dit is een belangrijke oorzaak van het gevreesde jojo-effect.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel