Waarom is muziek zo belangrijk tijdens het sporten?

Waarom is muziek zo belangrijk tijdens het sporten?

  • 04 dec 0
zumba

Haast iedereen luistert graag naar muziek tijdens het sporten. Of je nu 10 kilometer gaat hardlopen of gaat knallen in de sportschool: muziek verbetert jouw sportprestaties. Hoe kan dat? En welke voordelen zitten er nog meer aan muziek luisteren tijdens het sporten? Lees snel verder om erachter te komen of jij je prestaties kunt verbeteren door muziek te luisteren tijdens het sporten.

Muziek is een goede afleiding

Heb jij regelmatig geen zin om te gaan sporten omdat jij alleen maar bezig bent met het fysieke ongemak dat je voelt? Dan moet je eens gaan trainen met muziek. Het luisteren van muziek leidt sporters namelijk af van lichamelijk bewustzijn, wijzen meerdere onderzoeken uit. Als je aan het sporten bent en naar muziek luistert heb je minder snel door dat je buiten adem bent. Zeker met een bluetooth koptelefoon word je ondergedompeld in de muziek en hoor je jouw eigen gehijg niet. Daarnaast word je niet afgeleid door een koord dat heen en weer zwiept met een draadloos exemplaar. Hierdoor presteer je maar liefst 15 procent beter dan zonder muziek. Daar komt nog bij dat je hersenen meer te verwerken hebben op het moment dat je naar muziek luistert. Hierdoor blijft er minder denkvermogen vrij om je te ergeren aan die opkomende steek in je zij.

Opzwepend effect

Iedereen kent het moment wel. Je hebt geen zin meer om die laatste paar sets te doen of om die extra kilometer te rennen. Jij vindt het wel mooi geweest voor vandaag. Is de motivatie ver te zoeken? Zet dan jouw favoriete nummer op voor een extra energie boost. Kies bijvoorbeeld voor een liedje waarop je altijd zo lekker kon dansen met vrienden of ga voor een artiest die vol overgave zingt. Jij neemt deze energie vanzelf over en maakt je work-out af.

Muziek heeft veel invloed op je stemming. Als je een slechte bui hebt kun je bijvoorbeeld toch jezelf motiveren om te gaan sporten door naar vrolijke muziek te luisteren. Bepaalde muziek zorgt ervoor dat je hersenen in de actie-modus komen en daarmee beweging aanmoedigen.

Muziek voor de juiste snelheid

Zeker bij het hardlopen kan muziek je goed helpen bij het bepalen van de juiste snelheid. Als jij rustig een rondje wilt joggen of wandelen, kan dat prima op rustige en ontspannen muziek. Wil je juist een nieuw record neerzetten op de 5 kilometer? Dan ga je voor een sneller ritme. Wist je dat jouw hersenen het ritme van een liedje overnemen, waardoor jij gestimuleerd wordt om dit ritme over te nemen in je bewegingen?

Het valt aan te raden om wat tijd te besteden aan het opstellen van de ultieme playlist. Deze kun je er vervolgens iedere work-out bij pakken. Het beste kun je eerst wat rustige muziek luisteren, zodat je kalm en geconcentreerd de warming-up uitkomt. Zodra je work-out van start gaat kun je het aantal beats per minuut steeds verder uitbouwen, zodat je in de juiste hartslagzones komt. Vanaf het hoogtepunt bouw je het aantal beats tot de cooling down weer af.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel