Als het zomer wordt staan de barbecues klaar. Het klaarmaken van eten doe je niet voor jezelf, maar voor anderen, vrienden, familie komen langs om buiten te genieten van gerechten en wijn of bier. Met de coronamaatregelen is echter een barbecueschaamte ontstaan.
Voor samenkomsten in en buiten woningen geldt geen maximum aantal personen maar wel het dringende advies er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren en ook de hygiënemaatregelen kunnen naleven. Maar dat neemt niet weg dat de barbecue weer volop in werking is. Maar wat moet je dan eten?
Vlees
De barbecue is in de meeste gevallen vooral vlees eten. In een beetje barbecuepakket is een halve kilo per persoon geen uitzondering. En dat is eigenlijk wat te veel. Zoek je een vervanging? Een groentesteak kan ook in plaats van worsten of shaslicks. Behalve in hamburgers, worst, saté en kippenpootjes kan ook in een vegaburger worden voorzien. Geen vlees hoeft niet te betekenen dat uitsluitend stokbrood met kruidenboter, schijfjes komkommer en natte aardappelsla een alternatief betekent.
Groente
Er zijn plantaardige varianten van worstjes, schnitzels, nuggets en zelfs biefstuk op de markt. Ze zijn goed van structuur en smaak. Het blijft nepvlees maar het werkelijke alternatief is groente. Groente leent zich met name voor de barbecue: asperges, paprika’s en aubergines. Paddenstoelen, pompoen, prei. Uien, courgette, knolselderij, mais, zoete aardappel, bietjes n bloemkool. Groente is het nieuwe vlees. Het zomermenu met asperges en ratatouille.
Asperges en lente-ui
Groene asperges en lente-ui vormen een perfecte combinatie. Roer ze om met olijfolie en grill ze in tien minuten gaar. Besprenkel met nog wat olijfolie en bestrooi met zout. Een saus is niet altijd nodig. Grillen op het rooster is genieten.
Ratatouille
Voor een ratatouille van de barbecue worden plakken aubergine, courgette en paprika gaar op de grill. Combineer met een tros kerstomaatjes op het rooster tot ze beginnen te poffen. Serveer de lekkernij met zout en olijfolie.
Stook niet op hout, gebruik liever houtskool of briketten. Hout veroorzaakt veel rook en fijnstof. Gas of elektrisch barbecues zijn snel op temperatuur en veroorzaken niet of nauwelijks luchtvervuilende stoffen. Elektrisch heeft een lichte voorkeur: dat is nog net iets schoner.