Gewicht verliezen met goed eten en bewegen

Gewicht verliezen met goed eten en bewegen

  • 26 jan 0
groente

Een ideaal gewicht bereik je met goede voeding en veel bewegen. Het bewegen kan met een sportbeoefening of fitness, maar dient wel elke dag te gebeuren. Eenmaal per week naar het sportveld of de fitness is niet voldoende. Minimaal 30 tot 60 minuten redelijk intensief bewegen per dag is noodzakelijk voor het behoud van een goed lichaamsgewicht.

Goed ontbijt

Elk pondje komt door het mondje! Eten is dus essentieel naast het voldoende bewegen. Vergeet daarbij het ontbijt niet, want dat is het belangrijkste eetmoment van de dag. Een ideaal ontbijt bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Volkoren boterhammen, muesli, melk of yoghurt en halvarine of margarine. Natuurlijk kun je ook je eigen brood bakken.

Energie via voeding

Als je de Schijf van Vijf volgt, ben je zeker van het gegeven dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om goed te kunnen bewegen en recreatief te sporten. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Eiwit

Maaltijdvervangers en shakes bevatten veelal eiwitten. Dit omdat eiwitten snel een verzadigd gevoel geven. Eiwitten hebben een belangrijke functie voor het behoud van spierweefsel. Maaltijdvervangers worden bijna altijd gepresenteerd als een dieetmaaltijd, maar dit is niet altijd juist. Het is de vraag of de maaltijden voldoende vitaminen en mineralen bevatten wat nodig is voor een verantwoorde maaltijd. Veel maaltijden bevatten te veel glucosestroop en te weinig vezels.

Juist Afvallen

Toch zijn de maaltijden en afvalshakes populair bij mensen die snel een paar kilo’s willen afvallen. Indien vastgehouden wordt aan minimaal twee normale maaltijden en één vervanging wordt het streefgewicht verantwoord gehaald. Belangrijk is wel dat men niet in oude eetpatronen valt als het ideaal gewicht is bereikt. Het gebruiken van maaltijdshakes in plaats van alle reguliere maaltijden is niet verstandig. Dit betekent een tekort van voldoende groente, fruit en vlees of vis.

Verantwoord afvallen is de oude eetpatronen herzien en verantwoord omgaan met shakes of maaltijdvervangers. Daarbij draagt bewegen bij aan een gezond gewicht. Het is een samenspel van eten en bewegen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel