11 manieren om meer calorieën te verbranden

11 manieren om meer calorieën te verbranden

  • 26 apr 0
kampus sweat

Stel je eens voor dat je door een weelderig bos loopt, omringd door de geur van dennennaalden en frisse lucht. Je hoort vogels zingen en de zachte knispering van bladeren onder je voeten. Je voelt de wind door je haar waaien terwijl je je spieren strekt en je lichaam in beweging zet. Maar dit is niet zomaar een wandeling – dit is jouw persoonlijke begin van een gezonder leven. Je gaat joggen. En je verbrandt calorieën terwijl je geniet van de natuur om je heen.

Waarom meer calorieën verbranden?

Calorieën verbranden is niet alleen een manier om in vorm te blijven, het kan ook een leuke en bevredigende manier zijn om een gezonde levensstijl te behouden. Of je nu traint in de sportschool, een dansles volgt of buiten in het weelderige bos aan het joggen bent, het verbranden van calorieën kan je een gevoel van voldoening geven. En terwijl je gezond bezig bent, geeft het je extra energie voor de rest van de dag.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Als je calorieën verbrandt, gaat het niet alleen om het verliezen van gewicht. Het gaat om het versterken van je lichaam, het verbeteren van je gezondheid en het vergroten van je gevoel van eigenwaarde. Het kan ook een manier zijn om te ontspannen en je geest leeg te maken terwijl je werkt aan je conditie. Maar hoe doe je dat? Hoe verbrand je meer calorieën?

1. Maak een dagelijkse wandeling

Een dagelijkse wandeling is een geweldige manier om meer calorieën te verbranden, zonder te veel druk op je lichaam te leggen. Loop op een stevig tempo en probeer heuvels op en af te lopen om je spieren extra uit te dagen. Wandel regelmatig en je verhoogt je metabolisme, terwijl je je lichaam in goede conditie houdt.

2. Neem de trap

Wanneer je de kans krijgt om de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap, grijp deze dan aan. Je hebt er waarschijnlijk wel vaker over gehoord. Traplopen is een hele goede manier om je hartslag te verhogen en meer calorieën te verbranden, vooral als je een aantal verdiepingen omhoog gaat.

3. Train met gewichten

Krachttraining is een ook manier om meer calorieën te verbranden en tegelijkertijd spieren op te bouwen. Door regelmatig te trainen met gewichten, kun je je stofwisseling verhogen en meer calorieën verbranden. Zelfs als je niet traint – erna dus – verbruik je meer calorieën. Focus tijdens de training vooral op oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken.

4. Volg een HIIT-training

High-Intensity Interval Training (HIIT) is een intensieve vorm van cardio die je hartslag snel verhoogt en veel calorieën verbrandt. Deze trainingen zijn kort, maar krachtig. Ze kunnen variëren van sprinten op de loopband tot springen op een plyobox. Ze kunnen ook thuis worden gedaan met bodyweight-oefeningen zoals burpees en jumping jacks.

5. Ga zwemmen

Zwemmen is een simpele manier om meer calorieën te verbranden. Zonder je gewrichten te belasten. Met zwemmen kun je je hele lichaam trainen en je hartslag verhogen, wat ook nog eens kan leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast natuurlijk een betere algehele gezondheid. Probeer verschillende zwemslagen en zwemlengtes om je training uitdagend te houden.

6. Fiets naar je werk

Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Door naar je werk te fietsen, kun je meer calorieën verbranden en tegelijkertijd je conditie verbeteren. Als je te ver woont om helemaal te fietsen, overweeg dan om de auto of het openbaar vervoer te nemen en vervolgens een deel van de weg te fietsen.

7. Doe aan groepslessen

Groepslessen zoals Zumba, spinning en bootcamp zijn een geweldige manier om meer calorieën te verbranden en jezelf uit te dagen. Door deel te nemen aan een groepsles, kun je jezelf omringen met gelijkgestemde individuen en jezelf motiveren om harder te trainen. Bovendien zorgt de muziek en de energieke sfeer voor extra motivatie.

8. Ga hardlopen

Hardlopen is een klassieke en effectieve manier om calorieën te verbranden. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede hardloopschoenen en een open weg of pad. Begin rustig en bouw je afstanden en snelheden geleidelijk op om blessures te voorkomen. Door regelmatig te hardlopen, kun je je uithoudingsvermogen verbeteren en meer calorieën verbranden.

9. Doe huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken zoals stofzuigen, afwassen en schoonmaken kunnen ook bijdragen aan het verbranden van calorieën. Door deze taken op een actieve manier uit te voeren, kun je je hartslag verhogen en je stofwisseling stimuleren. Zet wat muziek aan en maak er een leuke en energieke activiteit van.

10. Verhoog je NEAT

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis, oftewel de calorieën die je verbrandt tijdens dagelijkse activiteiten zoals staan, lopen en bewegen. Door je NEAT te verhogen, kun je meer calorieën verbranden zonder extra te sporten. Probeer meer te staan tijdens het werken, neem korte wandelingen tijdens de lunchpauze en beweeg meer rond in huis.

11. Probeer een nieuwe activiteit

Het uitproberen van een nieuwe activiteit kan niet alleen leuk en spannend zijn, maar kan ook helpen om meer calorieën te verbranden. Of het nu gaat om tuinieren of een dansles, het proberen van iets nieuws kan je motiveren om meer te bewegen. Uiteraard kan het ook helpen om je grenzen te verleggen.

Door deze manieren te integreren in je dagelijkse routine, kun je op een creatieve en effectieve manier meer calorieën verbranden. Kies de activiteiten die het beste bij jou passen en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen. Zo kun je je fysieke en mentale gezondheid verbeteren en dat allemaal door meer calorieën te verbranden.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel