7 tips voor afvallen met sporten als nieuwe moeder

7 tips voor afvallen met sporten als nieuwe moeder

  • 30 nov 0
yoga

Als nieuwe moeder is je leven heel anders dan vóór de zwangerschap. Je bent nu verantwoordelijk voor iemand anders en daar komen allerlei nieuwe verplichtingen bij. Tussen de zorg voor je baby en het combineren van alle andere taken die je hebt, heb je echter ook de wens om weer op een normaal gewicht te komen. En dat kan een strijd zijn.

Als er iets is dat andere moeders je kunnen vertellen, dan is het dat afvallen na een zwangerschap bij iedereen anders verloopt. Soms gaat het heel makkelijk en hoeven de vrouwen er zelf niets voor te doen, bij andere vrouwen is het een hele opgave – dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan. Het kan dan ook behoorlijk stressvol zijn om voor een baby te zorgen, je aan te passen aan de nieuwe routines en ook nog eens wilt gaan sporten om af te vallen.

Afvallen met sport

Gezond eten helpt. Minder eten ook. Maar als dat allemaal nog niet genoeg is, dan zou je kunnen denken aan sporten. Als je wilt gaan afvallen met sporten, houd dan rekening met deze tips.

1. Het kost tijd

Ondanks het feit dat de ene na de andere celeb kort na de zwangerschap weer een prachtfiguur heeft gekregen, geldt dat niet voor iedereen. Dat is ook logisch, want niet iedereen heeft een groep mensen om zich heen die tegen betaling steun bieden, zoals personal trainers en voedingsspecialisten. En dan hebben we het nog niet eens over de nanny’s die voor de kinderen zorgen terwijl de celebs aan het sporten zijn. Afvallen na een zwangerschap kost tijd.

2. Begin met lichte lichaamsbeweging

Het bewegen van je lichaam heeft in het algemeen tal van voordelen. Het is goed voor je lichaam. Maar het kan ook vooral gewichtsverlies stimuleren, ook na een zwangerschap. Lichte cardio, zoals wandelen en fietsen, kan helpen om calorieën te verbranden. Bouw daarnaast ook de dagelijkse activiteit op. Gebruik de trap in plaats van de lift of pak de benenwagen in plaats van de auto.

3. Neem voldoende rust

Als nieuwe moeder is het belangrijk dat je je lichaam voldoende rust geeft om te herstellen. Te snel met lichaamsbeweging kan het herstel in de weg zitten. Houd daarom rekening met een goede zes weken herstel na de bevalling vóórdat je ook maar denkt aan intensievere vormen van lichaamsbeweging.

4. Denk aan weerstandstraining

Weerstandstraining zoals krachttraining kan niet alleen helpen met gewicht verliezen, maar ook met spiermassa behouden. Onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van gezond eten en krachttraining beter is voor afvallen dan beiden individueel. Begin bijvoorbeeld met thuisoefeningen en laat een gezond en persoonlijk voedingsschema maken.

Je zou thuis kunnen beginnen met lichte oefeningen om je flexibiliteit te vergroten en lichaamskracht op te bouwen. Eenvoudige lichaamsgewichtoefeningen voor thuis zijn gratis en aan te passen op je persoonlijke situatie.

5. Let op je rug en buikspieren

Je onderrug en buikspieren kunnen zwakker zijn dan voor de zwangerschap. Houd daar rekening mee als je weer gaat sporten. Zo kunnen de ligamenten en gewrichten na de bevalling nog een aantal maanden soepeler en flexibeler zijn. Daardoor kan er een verhoogd risico op letsel zijn als je te veel rekt of draait.

6. Koop een nieuwe sportbeha

Bij de meeste vrouwen zijn de rug- en cupmaat veranderd na de zwangerschap. Je lichaam is veranderd, deze maten dus waarschijnlijk ook. Vertrouw daarom niet op de sportbeha die je voor de zwangerschap droeg. Bekijk hier de beste voedingsbh.

7. Overleg het thuis

Als nieuwe moeder ben je waarschijnlijk niet onbekend met slaaptekort en stress. Het hoort erbij, zeggen mensen. Het probleem is dat dit het afvallen in de weg kan staan en het sporten kan beperken. Overleg daarom thuis om rust in te plannen voor het sporten. Wissel bijvoorbeeld de nachtdienst af met je partner als je de ochtend erna gaat sporten. Of vraag om hulp van familie als je het sporten moeilijk kunt combineren met het ouderschap.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel