Zweten tijdens het sporten: goed of slecht?

Zweten tijdens het sporten: goed of slecht?

  • 03 jun 0

Zweten is niet het leukste van het sporten maar het is wel belangrijk voor de gezondheid. De belangrijkste reden waarom je zweet is dat het lichaam zichzelf afkoelt als de lichaamstemperatuur te hoog wordt. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten of als het erg warm is buiten. Tijdens het sporten zweten komt doordat de spieren energie produceren tijdens de oefeningen. De warmte die hierbij gepaard gaat verhoogt de temperatuur van het lichaam. Door te zweten kan de warmte het lichaam verlaten waardoor de lichaamstemperatuur daalt.

Factoren die de hoeveelheid zweet bepalen

Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel je zweet. Dit zijn onder andere het fitnessniveau van de persoon, het gewicht, de leeftijd, het geslacht en de genen. Mannen zweten gemiddeld meer dan vrouwen. Externe factoren zijn ook bepalen voor hoeveel er gezweet wordt. Zo zorgt stress ervoor dat er meer wordt gezweet en ook bepaalde stoffen zoals cafeïne en alcohol leiden tot meer zweten.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Zweten en het fitness niveau

Het is niet altijd duidelijk of zweten nu wel of niet een goed teken is. Het verschilt per persoon. Iemand die veel overgewicht heeft zweet sneller doordat er meer energie nodig is om te bewegen. Er is ook meer lichaamsmassa dat afgekoeld moet worden. Iemand die geen overgewicht heeft maar een gezond gewicht kan ook veel zweten. In dit geval gaat het er vaak om dat het lichaam efficiënter omgaat met het afkoelen van het lichaam door middel van zweten. Zo is het mogelijk dat iemand die geregeld sport meer zweet tijdens dezelfde oefeningen als iemand die niet getraind is (Ichinose-Kuwahara 2010).

Overmatig zweten kan ertoe leiden dat het lichaam teveel vocht verliest. Het is belangrijk om voldoende te drinken om dit weer aan te vullen. Dit betekent hydratatie pauzes tijdens het sporten en voldoende drinken tijdens het dagelijks leven. Vooral als het warm is buiten is het aanvullen van vocht belangrijk.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel