Wat drinken tijdens het sporten?

Wat drinken tijdens het sporten?

  • 18 okt 0
water limoen

Tijdens het sporten is het belangrijk om te drinken. Dat weet iedereen. Het is echter vaak niet helemaal duidelijk wat er dan precies gedronken moet worden. De meest voor de hand liggende keuze is water. In de meeste gevallen is water een goede keuze. Er is echter zoveel meer te koop zoals sportdranken, energydrinks en andere dranken met smaakjes. Wat is tijdens het sporten een goede keuze?

Duur en intensiteit

Wat je kunt drinken tijdens het sporten hangt grotendeels af van de lengte en de intensiteit van de training. In al deze gevallen draait het erom om het lichaam te hydrateren. Water is altijd geschikt om het lichaam vocht toe te dienen. Als je echter meer drinkt als het een smaakje heeft dan is dat mogelijk een betere keuze. Hydrateren is nodig als er gezweet wordt. Over het algemeen is het nodig om tijdens het sporten te drinken als de training langer dan anderhalf uur duurt. Het is echter ook verstandig om te drinken bij kortere trainingen. Hoe langer je sport, hoe meer zweet verloren gaat en hoe meer natrium en kalium het lichaam verlaat. Dit zijn micro-nutriënten. Deze worden niet aangevuld door water maar zitten wel in sportdranken.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Sportdrank

Een sportdrank kan op verschillende manieren helpen om het energieniveau op peil te houden tijdens het sporten. Het voordeel van een sportdrank is dat het makkelijk geabsorbeerd en verteerd wordt. Een sportdrank levert het lichaam drie dingen die het nodig heeft. Ten eerste is dit hydratatie. Dit is met name belangrijk als er gezweet wordt. Ten tweede levert het energie. De koolhydraten in sportdranken leveren energie die nodig is tijdens het sporten. Als laatst leveren sportdranken elektrolyten zoals kalium, natrium en chloride. Tijdens het zweten verlaten deze het lichaam waardoor ze weer aangevuld worden door de sportdrank.

Voor een gemiddelde sporter is het niet altijd nodig om een sportdrank te nemen tijdens het sporten. Het ligt er met name aan wat de doelen zijn en hoeveel er gezweet wordt. Als het om trainingen van een uur of minder gaat dan zijn er geen bewijzen dat een sportdrank voordelen heeft voor de prestaties ten opzichte van water. De sportdrank levert weliswaar energie maar dit heeft ook een nadeel. De koolhydraten zijn niet in ieder dieet gewenst. Met name voor personen die het vetpercentage willen verlagen wordt het niet aangeraden om een sportdrank te nemen.

Energydrinks

Een energydrink kan helpen maar het ligt met name aan het merk en type energydrink. Het nadeel van veel energydrinks is dat het veel calorieën bevat. Zo bevat een Red Bull meer dan 25 gram koolhydraten wat gelijk staat aan 100 calorieën. Hiernaast bevat het veel natrium en cafeïne. Er zijn ook energydrinks die geen koolhydraten bevatten. Deze energydrinks bevatten wel de cafeïne en de natrium maar geen calorieën. Het is bewezen dat cafeïne de prestaties kan verbeteren. Het kan de reactietijd verminderen en het uithoudingsvermogen maar ook de concentratie verbeteren.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel