Sporten en blessures: deze zorg wordt vergoed door je basisverzekering

Sporten en blessures: deze zorg wordt vergoed door je basisverzekering

  • 23 sep 0
accident

Afvallen bestaat vaak uit twee stappen: gezonder eten en meer bewegen! Tijdens het sporten kun je vervelende blessures oplopen, waarbij een behandeling door een arts of fysiotherapeut mogelijk noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een overbelasting of een kneuzing van gewrichten. Ook na een breuk kan fysiotherapie wenselijk zijn om weer in beweging te komen en spieren te versterken.

Hoe zit het met de dekking van de basisverzekering? Vallen de kosten voor het herstel van blessures binnen je zorgverzekering in 2021? In dit artikel lees je hier meer over.

Behandeling van de huisarts in de basisverzekering

Een behandeling bij de huisarts zal vrijwel altijd onder de basisverzekering vallen. Deze verzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Houd er hierbij rekening mee, dat je mogelijk een deel van je eigen risico verliest. Wanneer je het eigen risico volledig verbruikt hebt, geldt dat voor de behandeling niet extra betaald hoeft te worden.

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kun je vaak zelf kiezen of je het eigen risico wilt verhogen. Een hoger eigen risico is interessant op het moment dat je vrijwel nooit bij de huisarts komt of medicijnen nodig hebt. Het hogere eigen risico gaat gepaard met een lagere verzekeringspremie.

Fysiotherapie vaak niet in het basispakket

Voor behandelingen bij een fysiotherapeut geldt dat deze lang niet altijd onder de dekking van een basisverzekering vallen. Bij de meeste blessures heb je hier een aanvullende verzekering voor nodig. Wanneer je een blessuregevoelige sport beoefent, kan het verstandig zijn om deze aanvullende verzekering aan het eind van het jaar af te nemen voor een volgend kalenderjaar. Zo wordt een groot deel van de kosten voor een behandeling bij de fysiotherapeut vergoed.

In de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering vind je welke kosten exact gedekt worden. Soms krijg je slechts een deel van de kosten vergoed.

Verzekeringen vergelijken voor het nieuwe jaar

Zorgverzekeringen vergelijken doe je tegenwoordig middels handige online tools. De tools vertellen je binnen een paar minuten welke zorgverzekering het beste bij je past. Kijk goed naar de dekking van de verschillende verzekeringen. Houd er daarbij rekening mee, dat je mogelijk in aanmerking komt voor korting via een werkgever of een collectief. Zo bespaar je op de kosten voor je zorgverzekering.

Na 1 januari is het niet meer mogelijk om voor het lopende kalenderjaar van zorgverzekering te wisselen. Begin dus tijdig met het vergelijken van de verzekeringen bij verschillende verzekeraars.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel