Wat is de pH-balans? De waarde van verschillende lichaamsvloeistoffen

Wat is de pH-balans? De waarde van verschillende lichaamsvloeistoffen

  • 02 nov 0
buikpijn

Slechte eetgewoonten, langdurige stress en te weinig sporten; ze kunnen zorgen voor verzuring. Als je mensen wel eens hebt horen praten over de zuurgraad, detoxen en ontzuren, dan is de kans groot dat ze over de pH-balans hadden. Het handhaven van de juiste pH-balans in ons lichaam is van cruciaal belang voor behoud van een goede algehele gezondheid. En niet alleen de gezondheid, maar voor je volledige welzijn. Een goede pH-balans is de eerste en beste verdedigingslinie tegen ziekten en aandoeningen. En als je dat niet op orde hebt, dan kun je dus je gezondheid en vitaliteit verhogen.

Wat is de pH-balans?

De pH-balans van het menselijk lichaam, ook wel zuur-base-balans genoemd, is het niveau van zuren en basen in het bloed waarbij je lichaam het beste functioneert. Het menselijk lichaam is erop gebouwd een gezond evenwicht tussen zuurgraad en alkaliteit te behouden. Maar dit lukt niet altijd.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen
  • Een pH van 0 duidt op een hoge zuurgraad.
  • Bij een pH van 7 is neutraal.
  • Een pH van 14 is het meest basisch of alkalisch.

Verschillende organen in je lichaam hebben verschillende pH-waardes, waardoor er veel organen kunnen zijn die afwijken van de standaardwaardes. Op een schaal van 0 tot 14 is 7,40 een normale pH-waarde van het bloed, waarbij 0 het meest zuur is en 14 het meest basisch. Deze waarde kan enigszins variëren – in beide richtingen.

pH van verschillende lichaamsvloeistoffen

De pH-waarde van de verschillende lichaamsvloeistoffen loopt ver uiteen. Die van het bloed varieert bijvoorbeeld van 7,35 tot 7,45, terwijl de pH van andere lichaamsvloeistoffen hoger of lager is. De pH van speeksel varieert bijvoorbeeld van 6,5 tot 7,5. De pH waarde van urine zit ergens tussen de 4,50 en 8,40. En zelfs in de maag zit er een verschil tussen het bovenste en onderste deel van de maag. Het bovenste deel heeft een pH van 4 tot 6,5, terwijl het onderste deel zeer zuur is met een pH van 1,5 tot 4,0.

  • Bloed 7,35 – 7,45 (ideaal 7,41)
  • Speeksel 6,50 – 7,50
  • Maag 1,5 – 6,5
  • Urine 4,50 – 8,40

De longen en nieren spelen een sleutelrol in het proces. Als deze niet goed werken, kan de pH-waarde van je bloed uit balans raken. Een verstoring van de zuur-base-evenwicht kan leiden tot medische aandoeningen die bekend staan ??als acidose en alkalose. Beide aandoeningen vereisen behandeling door een medische professional, niet alleen veranderingen in het dieet.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel