Runningtherapie: hoe hardlooptherapie goed voor lichaam en geest is

Runningtherapie: hoe hardlooptherapie goed voor lichaam en geest is

  • 19 mei 0
wandelen

Stel je voor: je hebt een drukke dag gehad. Een dag vol met deadlines, vergaderingen en stress. Je hoofd zit vol met gedachten en je voelt je overweldigd. Maar dan trek je je hardloopschoenen aan en spreek je met iemand af om te gaan hardlopen.

Terwijl je begint te rennen, merk je hoe de geluiden van de stad vervagen en plaatsmaken voor het ritmische geluid van je eigen voetstappen. Je begint je te concentreren op je ademhaling en de beweging van je lichaam. Langzaam maar zeker verdwijnen je zorgen naar de achtergrond en maken ze plaats voor heldere gedachten. Zou dat niet lekker zijn: even ontsnappen aan de chaos van het dagelijks leven en je hoofd leeg te maken? Nou, dat kan, en dit is precies wat je met runningtherapie kunt bereiken.

Runningtherapie is als een verkwikkende bries die door de geest waait en het lichaam aanzet tot een betere versie van zichzelf. Het is dan ook niet alleen goed voor je lichaam, maar ook vooral voor je geestelijke gezondheid. We vertellen je er meer over.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is een interessante vorm van therapie waarbij je je behoeften aan therapie en mentale ondersteuning combineert met de fysieke activiteit van hardlopen. Het is alsof je jouw gedachten en gevoelens combineert met de stappen die je zet.

Wanneer je begint met hardlooptherapie, nodigt de therapeut je uit om je comfortabele schoenen aan te trekken en samen de buitenlucht in te stappen. Natuurlijk beginnen jullie met een rustig tempo dat past bij jouw behoeften en mogelijkheden. Terwijl je begint te bewegen, zal je merken dat je ademhaling geleidelijk synchroniseert met je stappen en dat je geest zich meer op het moment richt.

Het rennen met je coach kan op deze manier een krachtige uitlaatklep worden, waarin je spanningen loslaat en emotionele ballast van je afwerpt. Je zult merken dat de endorfines vrijkomen en je een gevoel van voldoening krijgt. En met elke kilometer die je samen aflegt, zul je sterker worden – niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Je zult ontdekken dat je veerkrachtiger bent dan je dacht en dat je doorzettingsvermogen hebt om obstakels te overwinnen, zowel op de weg als in je leven.

Het verbindt je met de natuur

Stel je voor dat je door een prachtig park rent, omringd door weelderig groen en kleurrijke bloemen. De zon op je huid en de frisse geur van gras: heerlijk. Terwijl je loopt, observeer je de kleine details van de natuur om je heen en daarom is hardlooptherapie een manier om je te verbinden met de wereld om je heen. Het opent je zintuigen en laat je de schoonheid van de wereld herontdekken.

Het stimuleert endorfine

Door hardlopen voel je je energiek, opgewekt en klaar om de wereld aan te kunnen. Dat komt doordat hardlopen endorfine vrijmaakt – de feelgood chemicaliën in je hersenen. Wetenschappelijk onderzoekt suggereert bovendien dat het net zo effectief kan zijn als antidepressiva.

Het helpt je stress en spanning los te laten

Elke stap die je zet, helpt je om de opgebouwde spanning in je lichaam los te laten. Je voelt de stress letterlijk uit je spieren verdwijnen terwijl je ze gebruikt en ontspant. De ritmische beweging van het rennen werkt heel goed om je mentale lasten te verlichten.

Het is goed voor je zelfvertrouwen

Elke keer dat je een stap verder gaat dan je dacht dat je kon, groeit je zelfvertrouwen. Hardlooptherapie leert je dat je in staat bent om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Het versterkt je doorzettingsvermogen en laat je zien dat je in staat bent om obstakels te overwinnen, zowel tijdens het hardlopen als in het dagelijks leven.

Het geeft je een gevoel van kracht

Hardlooptherapie geeft je de mogelijkheid om je eigen grenzen te verleggen. Samen met de hulp van een coach, zoals Onderonsje Coaching. Het geeft je een gevoel van empowerment, omdat je leert dat je sterker bent dan je denkt en dat je obstakels kunt overwinnen. Het is een herinnering dat je de regisseur bent van je eigen leven en dat je de kracht hebt om te veranderen en te groeien.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel