3 populairste vormen van proteïne als supplement

3 populairste vormen van proteïne als supplement

  • 12 okt 0
shake

Als we het over proteïne hebben, dan denken de meeste mensen aan ‘sportschoolgasten’ die schreeuwend aan gewichten trekken. Maar wat ze dan vergeten is dat proteïne eigenlijk gewoon een ander woord voor eiwitten is. Of in andere woorden: het is onderdeel van het normale, menselijke eetpatroon.

Proteïnen zijn in feite een keten van aminozuren die helpen bij de bouw en onderhoud van je lichaam. Niet alleen helpen ze dus bij de opbouw van spieren, ze spelen ook een rol in elke cel van het lichaam – of dat lichaam nu een sportschoolgast is of niet. Het is echter wel zo dat als je sport, je lichaam meer eiwitten nodig heeft. En als je die extra eiwitten niet naar binnen werkt door middel van je voeding, dan zou een proteïnesupplement van pas kunnen komen.

Supplementen, de naam zegt het al, zijn een toevoeging aan een eetpatroon. Het zijn producten die mensen gebruiken om voedingsstoffen of andere stoffen aan hun lichaam toe te voegen. Ze vervangen niets. Althans, dat is niet de bedoeling. Proteïnesupplementen zijn geconcentreerde eiwitbronnen die afkomstig zijn uit dierlijk of plantaardig voedsel, zoals zuivel, eieren, rijst of erwten.

3 populairste vormen van proteïnesupplementen

Proteïnesupplementen bestaan in alle soorten, vormen, kleuren en smaken en worden ook wel whey of wei-eiwit genoemd. Hoe weet je nu welk proteïnesupplement je moet hebben? Want als vegetariër die niet voldoende eiwitten binnenkrijgt verlang je immers naar iets anders dan de sportschoolgast waar we het eerder over hadden. Proteïnesupplementen komen in veel vormen voor, maar dit zijn de drie populairste vormen:

Proteïne concentraat

De meest bekende vorm van proteïne wordt verkregen als bijproduct tijdens de productie van kaas. Deze leveren doorgaans 60 tot 80% eiwit, terwijl de resterende 20 tot 40% uit vet en koolhydraten bestaat. Concentraat is een populaire vorm voor sporters die na een training meer eiwitten willen nuttigen. Volgens Supspace is whey concentraat dankzij de toegankelijkheid de meest populaire variant van proteïne.

Proteïne isolaat

De isolaatversie van proteïne is eigenlijk niet veel anders dan de concentraatvorm. Het enige verschil is dat meer vet en koolhydraten zijn verwijderd door een extra filterproces. Je kunt het dus ook wel zien als concentraat dat extra veel geconcentreerd is. Proteïnesupplementen in de isolaatvorm bevatten meestal 90 tot 95% eiwit. Net als concentraat is isolaat vooral geschikt wanneer er direct eiwitten nodig zijn.

Proteïne caseïne

Caseïne is wat anders dan weiproteïne. In tegenstelling tot de andere twee proteïnevormen wordt caseïne meer gezien als een ‘langzaam eiwit’. Het wordt ook bij de productie van kaas gemaakt en is vrij dik. Het wordt een langzaam eiwit genoemd omdat je lichaam er langer over doet om het te verbeteren. De eigenschappen maken van caseïneproteïne een eiwit dat vooral handig is als supplement wanneer je gedurende langere tijd geen eiwitten binnenkrijgt.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel