Helft Nederlanders eist hogere zorgpremie voor mensen met overgewicht en obesitas

Helft Nederlanders eist hogere zorgpremie voor mensen met overgewicht en obesitas

  • 09 okt 0
obesitas

In Nederland zijn er hele hoop mensen die te dik zijn. Het lijkt er bijna op dat we Engeland achterna gaan als we kijken naar het aantal mensen dat obesitas heeft. Bijna de helft van de Nederlanders is namelijk te dik. Ruim de helft van alle Nederlanders vindt dat mensen met overgewicht meer premie moeten betalen. Mensen met overgewicht hebben namelijk vaker zorg nodig en zijn voor de zorg vaak ook een stuk duurder dan mensen die niet te dik zijn. De meeste Nederlanders vinden dit oneerlijk en willen dat hier verandering in komt.

Stijgende premies

Je zult het zelf wel gemerkt hebben: de zorgpremies blijven de laatste jaren hard stijgen. Er is vaak zelfs een stijging te zien van rond de 10% per jaar. Hierdoor gaan mensen met een kritische blik naar de zorg en de kosten hiervan kijken. We willen natuurlijk allemaal een goedkope zorgverzekering af kunnen sluiten zonder dat we opdraaien voor de kosten van een ander.

Risico groepen

Voor de zorgverzekering 2020 zijn er een hoop Nederlanders die vinden dat mensen die in de risicogroep vallen meer premie moeten betalen. Mensen die in de risicogroep vallen zijn mensen met overgewicht of obesitas en mensen die roken. Daarnaast vinden veel mensen dat zware drinkers ook tot de risicogroep behoren.

Overgewicht en obesitas

Meer dan de helft van de Nederlanders vinden dat mensen met overgewicht een hogere premie moeten betalen. Zelf vindt deze groep van niet. Zij zeggen dat ze er niks aan kunnen doen en geven natuurlijke aanleg de schuld voor hun overgewicht. Dit is dan ook wat de discussie zo lastig maakt. Er zijn namelijk echt mensen die door bepaalde medicatie of ziekte last hebben van overgewicht zonder dat zij er iets aan kunnen doen. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen waarvan de schuld bij hun zelf ligt.

Rokers

Ook rokers horen in de risicogroep, net als bij mensen met overgewicht vinden veel mensen dat de rokers meer moeten betalen. Van de rokers vindt slechts 20% dat zij zelf meer moeten betalen aan de zorgverzekering. De rokers geven vaak als argument dat er nog wel meer dingen slecht voor ons zijn en dat daarvoor de premie ook niet omhoog gaat.

Het lijkt erop dat deze discussie nog wel even door zal gaan. Mensen uit de risicogroep zijn het niet eens met mensen die niet in deze groep vallen. We verwachten dat het nog wel even zal duren voordat er een definitief besluit zal worden genomen door de zorgverzekeringen.

Bron: Overstappen | Zorgverzekering


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel