Je hebt besloten om serieus aan de slag te gaan met afvallen en bent vastberaden om je doel te bereiken. Naast het aanpassen van je dieet en het doen van cardio, wil je ook aan krachttraining doen om je spieren te versterken. Maar wist je dat veel mensen verkeerde technieken gebruiken bij schouderoefeningen? Dit kan niet alleen leiden tot blessures, maar ook het gewenste resultaat in de weg staan. Het is dus belangrijk om te weten wat de veelgemaakte fouten zijn en hoe je deze kunt vermijden. Ontdek de belangrijkste blunders en krijg je handige tips om ze te voorkomen. Pak je dumbbells en laten we aan de slag gaan.
1. Gewicht te zwaar
Je hebt besloten om je schouders te trainen, maar je hebt een halter of dumbbell gekozen die eigenlijk te zwaar is voor jouw niveau. Het gevolg is dat je tijdens de oefeningen gaat compenseren met andere spieren, waardoor je schouders alleen maar minder geïsoleerd worden getraind. Kies een gewicht dat je kunt beheersen en waarbij je de focus echt op je schouders houdt.
2. Slechte houding
Je houding tijdens schouderoefeningen is van cruciaal belang. Als je je schouders naar voren laat hangen of je rug niet recht houdt, verplaats je de focus van je schouders naar andere spieren. Zorg ervoor dat je altijd een rechte rug hebt en je schouders naar achteren en omlaag trekt, zodat je je schouderspieren echt kunt isoleren.
3. Te snel tempo
Je hebt haast en wilt graag zo snel mogelijk resultaat zien. Hierdoor voer je je schouderoefeningen in een snel tempo uit. Maar als je te snel gaat, gebruik je vaak momentum om het gewicht omhoog en omlaag te bewegen, in plaats van je spieren daadwerkelijk te laten werken. Vertraag je tempo en concentreer je op het gecontroleerd uitvoeren van elke herhaling, zodat je schouders echt belast worden.
4. Te weinig variatie
Je doet altijd dezelfde schouderoefeningen en raakt op den duur in een sleur. Hierdoor bestaat de kans dat je bepaalde spieren overbelast terwijl andere spieren onvoldoende aandacht krijgen. Voeg verschillende oefeningen toe aan je trainingsschema om alle delen van je schouders goed te kunnen trainen en te voorkomen dat bepaalde spieren achterblijven.
5. Geen volledige bewegingsuitslag
Je bent gefocust op het tillen van een bepaald gewicht, maar hierdoor vergeet je vaak om je schouderoefeningen met een volledige bewegingsuitslag uit te voeren. Het niet volledig strekken of buigen van je armen kan resulteren in zwakke punten in je schouderspieren. Zorg ervoor dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt en de oefeningen uitvoert met een volledige bewegingsuitslag.
Mogelijke gevolgen
- Je kunt blessures veroorzaken. Fouten bij het uitvoeren van schouderoefeningen kunnen leiden tot blessures aan je schouders, nek en bovenrug. Door bijvoorbeeld te zware gewichten te gebruiken, verkeerde houdingen aan te nemen of te snel te bewegen, loop je het risico op verrekkingen, peesontstekingen en zelfs scheuren in je spieren. Dit kan leiden tot langdurige pijn en beperkte bewegingsmogelijkheden.
- Je krijgt geen resultaat. Als je schouderoefeningen foutief uitvoert, behaal je mogelijk niet de gewenste resultaten. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om de juiste spieren te trainen. Als je bijvoorbeeld je schouderspieren niet op de juiste manier activeert tijdens het uitvoeren van oefeningen, zul je minder spiergroei en krachtontwikkeling ervaren.
- Je verergert bestaande problemen. Als je al last hebt van schouderpijn of andere schouderproblemen, kunnen fouten bij schouderoefeningen deze problemen verergeren. Het is belangrijk om te weten welke oefeningen wel en niet geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. In sommige gevallen kan het nodig zijn om bepaalde oefeningen volledig te vermijden of aan te passen.
- Je verliest motivatie. Als je keer op keer fouten maakt bij schouderoefeningen en de gewenste resultaten uitblijven, kan dit je motivatie om door te gaan beïnvloeden. Frustratie en teleurstelling kunnen ervoor zorgen dat je de handdoek in de ring gooit en stopt met je training. Het is belangrijk om te leren van je fouten en de juiste techniek te gebruiken om gemotiveerd te blijven en vooruitgang te boeken.
Wees voorzichtig en let altijd op je techniek bij het uitvoeren van schouderoefeningen. Het is verstandig om indien nodig de hulp van een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier traint en blessures voorkomt.