Waarom multivitamine kan helpen bij afvallen

Waarom multivitamine kan helpen bij afvallen

  • 06 sep 0
fruit vitamines

Je bent vastberaden. Die overtollige kilo’s gaan er dit jaar af. Je volgt een gebalanceerd dieet, sport regelmatig en drinkt voldoende water. Maar wist je dat multivitamine jou een extra steuntje in de rug kunnen geven in je afvalavontuur?

Wat is multivitamine precies?

Voordat we in de relatie tussen multivitamine en afvallen duiken, is het goed om te begrijpen wat multivitamine zijn. Het zijn supplementen die een combinatie van vitaminen, mineralen en soms ook andere voedingsstoffen bevatten. Ze dienen als een soort ‘verzekering’ om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, vooral als je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of niet voldoende eet.

1. Balans in je lichaam

Voedingsstoffen ondersteunen de stofwisseling
Als je bezig bent met afvallen, is de kans groot dat je minder eet dan je gewend bent. Dit kan soms leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Vitaminen en mineralen zijn cruciaal voor een efficiënte stofwisseling. Een goedwerkende stofwisseling betekent dat je lichaam effectief calorieën kan verbranden. Dus, als je lichaam alle nodige voedingsstoffen heeft, kan het je helpen om gewicht te verliezen.

Ondersteuning van spierherstel
Sport je intensief? Dan hebben je spieren baat bij een sneller herstel. Vitamine D en magnesium, vaak aanwezig in multivitamine, dragen bij aan een beter spierherstel. Sneller spierherstel betekent dat je sneller weer klaar bent voor je volgende workout, wat kan leiden tot meer vetverbranding.

2. Energieboost

Verminderde vermoeidheid
Als je minder eet en meer beweegt, kun je je soms vermoeid of lusteloos voelen. Dit is waar multivitamine in het spel komt. Vitaminen zoals B12 en foliumzuur helpen vermoeidheid te verminderen. Wanneer je je energieker voelt, is de kans groter dat je actief blijft en je aan je fitnessdoelen houdt.

Verbeterde concentratie
Bepaalde vitaminen en mineralen, zoals zink en ijzer, kunnen ook je concentratievermogen verbeteren. Dit kan handig zijn als je je focus wilt behouden op je afvaldoelen, maaltijdplanning en workouts.

3. Onderdrukken van eetlust

Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde vitaminen, zoals vitamine D, kunnen helpen om het hongergevoel te verminderen. Hoewel dit gebied nog volop in onderzoek is, kan het nemen van een multivitamine een bijkomend voordeel bieden in je strijd tegen de kilo’s.

4. Ondersteuning voor je immuunsysteem

Sterk immuunsysteem, sterker lichaam
Bij het verliezen van gewicht is een sterk immuunsysteem van onschatbare waarde. Een afname in lichaamsgewicht, vooral als deze snel gebeurt, kan een belasting zijn voor je immuunsysteem. Multivitamines, rijk aan vitamine C, E en zink, kunnen helpen om je immuunrespons te versterken. Met een sterk immuunsysteem ben je beter bestand tegen ziekteverwekkers en kun je je fitnessroutine zonder onderbreking voortzetten.

5. Huidvoordelen

Stralende huid terwijl je afvalt
Afvallen kan soms effect hebben op de huid. Door veranderingen in dieet en lichaamssamenstelling kun je last krijgen van een droge huid of onzuiverheden. Multivitamines, vooral die rijk aan vitamine A, E en biotine, kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Dus, terwijl je werkt aan die droomfiguur, helpt multivitamine je ook om te blijven stralen.

6. Betere slaapkwaliteit

Goede nachtrust, betere resultaten
Slaap is een cruciale factor bij gewichtsverlies. Een verstoorde slaap kan leiden tot gewichtstoename en een verminderde stofwisseling. Sommige multivitamines bevatten mineralen zoals magnesium die bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Een goede nachtrust zorgt voor herstel, waardoor je lichaam de volgende dag beter in staat is om vet te verbranden.

Ondersteuning en geen wondermiddel

Terwijl multivitamine geen wondermiddel is voor gewichtsverlies, kan het wel een waardevolle ondersteuning bieden in je afvalproces. Het zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert, wat je energie en metabolisme ten goede komt.

Onthoud wel: multivitamine is een aanvulling en geen vervanging voor een gezond en gebalanceerd dieet. Overleg altijd met een voedingsdeskundige of arts voordat je besluit supplementen toe te voegen aan je dieet.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel