Stress? Probeer yoga!

Stress? Probeer yoga!

  • 14 sep 0
yoga bridge

De juiste balans vinden tussen werk, school en sociale leven kan erg lastig zijn. Er wordt vanuit alle richtingen aan je getrokken en mensen stellen hoge eisen aan jouw prestaties. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat maar liefst 59% van alle Nederlanders last heeft van oververmoeidheid en 52% van een onrustig, gestrest gevoel. Er zijn vele manieren waarop je deze problemen kunt aanpakken en weer op zoek gaat naar de juiste work-life balans. Je kunt lekker creatief aan de slag gaan met bakken, het ontwerpen van je eigen hoesje of het kijken van je favoriete Netflix-serie. Een andere mogelijke aanpak is het doen van yoga-oefeningen, die heel nauwkeurig kunnen sturen op jouw problemen. Lees snel verder!

Slaapproblemen

Werk- of schoolstress leidt vaak tot slaapproblemen. Je blijft urenlang piekeren over de hoeveelheid werk dat je moet uitvoeren en kunt je gedachten nergens anders op focussen. Dit heeft tot gevolg dat jouw slaap niet van hoge kwaliteit is en je, vooral op lange termijn, vermoeid raakt. Er zijn twee yoga-oefeningen die jou hier goed bij kunnen helpen.

  1. Ga op de grond liggen, bij voorkeur op een yoga matje. Buig je knieën naar buiten en zorg ervoor dat je voetpalmen tegen elkaar worden gevouwen. Je vormt nu als het ware een driehoek met je voeten en knieën. Voor de meest comfortabele houding leg je twee kleine kussentjes onder je knieën neer. Vervolgens leg je jouw handen op je buik en adem je rustig in en uit. Herhaal dit minimaal tien keer, maar langer mag natuurlijk altijd. Op deze manier kalmeer je het zenuwstelsel en voelt deze oefening aan als een mini-vakantie voor je lichaam.
  2. Zoek een leeg stukje muur of deur uit in je huis en ga op het yoga-matje liggen. Vervolgens leg je jouw benen rechtop tegen de muur aan, zodat je billen de onderkant van de muur aanraken. Vervolgens reik je met je rechterarm naar je linker ellenboog en andersom. Herhaal dit meerdere keren en adem tijdens de oefening langzaam in en uit. Met deze oefening zorg je voor een relaxte en ontspannen onderrug.

Tijdens de oefeningen kan het fijn zijn om rustgevende muziek te luisteren om nog meer te ontspannen. Hierbij zou je een klein boxje kunnen gebruiken, maar waarschijnlijk worden oordopjes als nog fijner ervaren. Je kunt je helemaal afzonderen van de buitenwereld en hebt de mogelijkheid om volledig te ontspannen.

Geen concentratie tijdens werk of school

Hier heeft iedereen wel eens last van: geen concentratie. Je staart urenlang naar je beeldscherm en vraagt je even later af wat je nu precies gedaan hebt. Je kunt je er echt niet toe zetten om die taken op te pakken, laat staan een kwalitatief eindresultaat te realiseren. Merk je dat dit het geval is bij jou? Probeer dan de volgende yoga-oefening uit. Ga op je knieën zitten, zodat je billen op je voeten rusten. Strek je armen uit en buig ze zo ver mogelijk naar voren toe. Sluit je ogen en probeer met je gedachten te focussen op het punt tussen je wenkbrauwen in. Zoals je al merkt zijn je ogen gesloten en vallen je armen precies langs je oren. Op deze manier sluit je jezelf of voor stimuli van buitenaf en worden je zintuigen tot rust gebracht. Daarnaast ontspant je lichaam op deze manier en worden je gedachten weer gekalmeerd. Doordat je je op één punt focust, zal je na de oefening merken dat je een veel heldere en nieuwe blik kunt werpen op je werk.

Oververmoeid

Tot slot, oververmoeidheid. Oververmoeidheid hangt natuurlijk nauw samen met slaapproblemen, maar kan ook worden veroorzaakt door stress alleen. Het hebben van stress vergt heel veel energie van je lichaam, waardoor je aan het einde van de avond helemaal gesloopt bent. Probeer de volgende oefening om deze oververmoeidheid te verminderen. Positioneer jezelf in een kleermakerszit en strek je armen schuin omhoog. Zorg hierbij voor een rechte rug. Adem op een rustige manier in en adem snel weer uit door je neus. Het inademen gebeurt op een natuurlijke manier, dus focus je vooral op het uitademen. Herhaal dit ongeveer honderd keer. Als je tussendoor merkt dat je duizelig of licht in je hoofd wordt, dan kun je weer even teruggaan naar de normale manier van ademen. Met deze oefening verbeter je de bloedcirculatie, voorzie je je lichaam van voldoende zuurstof en bevorder je tevens je stoelgang. Op deze manier zullen vermoeide cellen een “opknapbeurt” krijgen en voel je fit als je klaar bent met de oefening.

Zoals gezegd kun je muziek gebruiken om een rustgevende omgeving te creëren. Het is verstandig om een sport armband te dragen, waar je je telefoon instopt en oordopjes op aansluit. Op deze manier kom je minder snel in de knoop met je oortjes en ben je nog helemaal vrij om te bewegen.

Welke yoga-oefeningen helpen jou om weer helemaal tot rust te komen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel