Hardlopen in de winter: hoe je je moet kleden

Hardlopen in de winter: hoe je je moet kleden

  • 14 nov 0
man sneeuw

Nu de winter eraan komt neemt de zin in hardlopen bij veel mensen af. De lage temperatuur en regenachtige dagen gaan niemand in de koude kleren zitten. Hardlopen in de winter is misschien niet zo leuk als in de zomer maar als je standvastig bent om het te doen dan kun je het leuker maken door je gepast te kleden. Dikke kleding ligt voor de hand maar is dat wel zo verstandig?

Winterkleding is niet nodig

Wanneer je gaat hardlopen tijdens de koude dagen is het niet slim om jezelf in te pakken alsof je gaat skiën. Het is niet nodig om winterkleding aan te trekken als je gaat hardlopen. Onthoudt dat je lichaam snel opwarmt als je eenmaal begint te bewegen. Kleed jezelf te warm en je komt jezelf al snel tegen; terwijl je denkt dat je er goed aan doet om warme kleding aan te doen is dit vaak niet nodig. Kleding specifiek voor het hardlopen in de winter kun je bij diverse webshops vinden, zoals bij CAMPZ. Dit is de winterkleding die je kunt dragen tijdens hardlopen in de winter.

  • Hardloopbroek
  • Thermoshirt
  • Hardloophandschoenen
  • Hoofdband om je oren af te dekken
  • Hardloopmuts
  • Waterafstotende hardloopjas
  • Hardloopsokken

In lagen kleden

Bij het aankleden voor hardlopen in de winter is het essentieel om je te kleden in lagen. De basislagen draag je onderop en de aanvullende lagen erboven. In het begin van de sessie zorgen de lagen ervoor dat je warm blijft maar mochten de lagen niet meer nodig zijn dan kun je lagen verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld de hardloopjas gedurende de training uittrekken en om je middel dragen. Als je rondjes loopt dan kun je onderweg de jas bij een centraal punt achterlaten.

Let niet alleen op de temperatuur

De temperatuur zegt veel over hoe koud het hardlopen zal zijn maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Zo is de windsnelheid net zo belangrijk als je in de weilanden gaat hardlopen. Koude wind kan je lichaam snel afkoelen als je kleding nat is. Is er wel of geen zon om je op te warmen? Al deze factoren dragen bij aan hoe warm of koud het hardlopen wordt en welke kleding je het beste kunt dragen.

Klaar met hardlopen?

Na de training is het zaak om zo snel mogelijk je kleren uit te doen. Je lichaam koelt af na het hardlopen en dit gaat veel sneller als je kleding volledig nat is. Het is verstandig om altijd een nieuwe set kleding mee te nemen als je niet thuis eindigt, bijvoorbeeld in een rugzak van Vaude. Zodoende kun je na het hardlopen, wanneer je lichaam afkoelt, direct droge kleding aantrekken.

Let op, als de temperatuur onder het vriespunt gaat is het belangrijk dat de weerverwachting in de gaten houdt. Veiligheid boven alles. Vooral als de straten ijzig zijn kan het gevaarlijk zijn om te gaan hardlopen. Voor je het weet glij je uit en lig je languit op het trottoir met een gebroken pols of been.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel