Je bent vastbesloten om af te vallen en wilt weten hoe je je vetvrije massa (VVM) kunt berekenen. Goed nieuws. We gaan je precies laten zien hoe je dat kunt doen. Pak een pen en papier, want het berekenen van je VVM is makkelijker dan je denkt.
1. Je vetvrije massa (VVM) berekenen met de Basal Metabolic Rate (BMR)
Om je VVM te berekenen, kun je gebruik maken van je Basal Metabolic Rate (BMR). Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft in rusttoestand. Door je BMR te kennen, kun je een indicatie krijgen van je vetvrije massa. Er zijn online BMR calculators beschikbaar waar je eenvoudig je BMR kunt berekenen op basis van je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht.
2. Het meten van je lichaamssamenstelling met een huidplooimeter
Een andere manier om je vetvrije massa te berekenen is door gebruik te maken van een huidplooimeter. Deze meet de dikte van je huidplooien op verschillende plaatsen op je lichaam. Door deze metingen te combineren met je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht, kun je een schatting maken van je vetvrije massa.
3. Het gebruik van een body composition analyzer (BCA)
Een body composition analyzer (BCA) is een apparaat dat je lichaamssamenstelling kan meten. Het maakt gebruik van bio-elektrische impedantie om je vetvrije massa, vetpercentage en andere parameters te bepalen. Je kunt een BCA vinden in sommige sportscholen of gezondheidscentra.
4. De Dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) scan
De DEXA-scan is een zeer nauwkeurige manier om je vetvrije massa te meten. Het maakt gebruik van röntgenstralen om je lichaamssamenstelling in detail te analyseren. Deze scan wordt vaak uitgevoerd in ziekenhuizen of gespecialiseerde klinieken.
5. Berekening op basis van je lichaamsvolume
Een andere methode om je vetvrije massa te berekenen is door je lichaamsvolume te meten. Dit kan gedaan worden met behulp van een bodyscanner of een onderwaterweging. Door je lichaamsvolume te combineren met je gewicht, kun je een schatting maken van je vetvrije massa.
6. Het gebruik van de Body Mass Index (BMI)
Hoewel de Body Mass Index (BMI) geen directe meting van je vetvrije massa geeft, kan het je wel een indicatie geven van je lichaamssamenstelling. De BMI berekent namelijk je gewicht in verhouding tot je lengte. Een hogere BMI kan duiden op een hoger vetpercentage en dus een lagere vetvrije massa.
7. Het gebruik van de Waist-to-Hip Ratio (WHR)
De Waist-to-Hip Ratio (WHR) is een andere maatstaf die je een indicatie kan geven van je lichaamssamenstelling. Het meet de verhouding tussen je taille- en heupomtrek. Een hogere WHR kan duiden op een hoger vetpercentage en dus een lagere vetvrije massa.
8. Het meten van je spiermassa met behulp van een bio-elektrische impedantieschaal
Een bio-elektrische impedantieschaal is een weegschaal die gebruik maakt van bio-elektrische impedantie om je spiermassa te meten. Door je spiermassa te kennen, kun je een schatting maken van je vetvrije massa.
Sportieve tip
Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.
Bekijk de toestellen9. Het gebruik van een medische onderzoeksformule
Er zijn verschillende medische onderzoeksformules beschikbaar die je kunnen helpen om je vetvrije massa te berekenen. Deze formules zijn gebaseerd op verschillende parameters, zoals je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht.
10. Het meten van je lichaamsomtrekken
Het meten van je lichaamsomtrekken, zoals je taille- en heupomtrek, kan je een indicatie geven van je lichaamssamenstelling. Een grotere tailleomtrek kan duiden op een hoger vetpercentage en dus een lagere vetvrije massa.
11. Het gebruik van een lichaamsvetmeter
Een lichaamsvetmeter is een handheld apparaat dat de dikte van je huidplooi meet op verschillende plaatsen op je lichaam. Door deze metingen te combineren met je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht, kun je een schatting maken van je vetvrije massa.