Voorkomen van blessures met sporten

Voorkomen van blessures met sporten

 • 10 sep 0

Een goede techniek, voldoende rust en een passende intensiteit en frequentie zijn vereist om blessures te voorkomen. Met name rust is belangrijk voor de spieren. Het wordt daarom aangeraden dat spieren minimaal 48 uur moeten rusten voordat de spieren weer getraind worden. De spieren hebben deze tijd nodig om te herstellen van de spierbeschadiging en om te groeien. Als je bijvoorbeeld maandag de borstspieren hebt getraind dan is het niet verstandig om dinsdag de borstspieren wederom te trainen. Het is dan beter om de borstspieren op woensdag of een latere dag te trainen. De dinsdag kan dan gebruikt worden om een andere spiergroep te trainen.

Rustdagen

Het wordt aangeraden om niet elke dag te trainen. Eén of twee rustdagen per week zijn nodig om het lichaam tijd te geven om zich op te laden voor de komende trainingen. Op hersteldagen van krachttraining kunnen wel lichte cardio oefeningen gedaan worden. Op hersteldagen van cardio oefeningen kunnen krachttraining oefeningen gedaan worden die zich richten op de spiergroepen die niet gebruikt worden tijdens de cardio oefeningen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Intensiteit

De intensiteit van de oefeningen die je doet bepalen voor een groot deel het resultaat. Als je niet tot het uiterste gaat dan kun je dit merken aan de vooruitgang. Als je vooruit wilt gaan dan is het nodig om veel van je lichaam te vragen. Je kunt een goed gevoel hebben na een training maar als je niet het uiterste geeft dan ga je niet snel vooruit. Het is belangrijk om voor jezelf de balans te vinden. Als je te veel van jezelf vraagt dan heeft dit negatieve gevolgen. Je raakt dan snel overtraint waardoor je sneller blessures oploopt.

Waarschuwingstekens voor blessures

Als je de volgende tekenen ziet dan is het verstandig om voorzichtig te zijn. Wees voorbereid om minder hard te sporten of zelfs te stoppen als deze tekenen zich voordoen. Pijn is één van de tekenen die optreedt als een waarschuwing. Deze waarschuwingstekens doen zich vaak voor:

 • Pijn dat blijft aanhouden na een training
 • Pijnlijk gevoel aan het begin van de training wat gedurende de training erger wordt
 • Na een paar minuten pijn krijgen tijdens het sporten dat blijft zeuren
 • Pijn waardoor je niet kunt sporten
 • Pijn dat je dwingt om anders te lopen
 • Pijn tijdens de dagelijkse activiteiten
 • Als je pijnstillers nodig hebt voor de pijn
 • Pijn dat je wakker houdt ’s nachts
 • Pijn bij het traplopen
 • Pijn en stijfheid na het wakker worden
 • Pijn dat meer dan twee dagen aanhoudt
 • Pijn op een plek dat erger wordt als je er op drukt

Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel