Touwtje springen: 6 tips om het te leren

Touwtje springen: 6 tips om het te leren

  • 20 jun 0

Touwtje springen is een activiteit die iedereen wel eens gedaan heeft toen men jong was. Toen werd het voor het plezier gedaan en niet als cardio oefening. Op latere leeftijd is het weer even wennen maar de meeste mensen hebben het vervolgens al weer snel onder de knie. Als cardio oefening verbruikt het niet alleen veel calorieën maar het verbetert ook je snelheid in veel bewegingen. De volgende tips kunnen je helpen om het touwtje springen naar een hoger niveau te brengen.

1. Houdt hetzelfde ritme

Touwtje springen kan zo snel als je wilt maar hoe meer je de snelheid varieert hoe moeilijker het wordt. Door een vast ritme te gebruiken kun je het langer volhouden. Het is mogelijk om een bepaald aantal draaien te doen binnen een bepaalde tijd (bijv. 100 per minuut) maar je kunt het ook op het gevoel doen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

2. Spring niet te hoog

Touwtje springen is makkelijker als je niet te hoog springt. Hoe hoger je springt, hoe meer energie je verbruikt en hoe zwaarder het is. Het springtouw is nog geen centimeter dik waardoor je niet hoog hoeft te springen als het touw iedere keer de grond raakt. Dit is vooral van belang als je langer dan een halve minuut wilt touwtje springen.

3. Positie van de handen

De positie van de handen is belangrijk tijdens het touwtje springen. Het heeft voornamelijk met de lengte van het springtouw te maken. Bij een springtouw met een goede lengte bevinden de handen zich boven het middel. De armen zijn licht gebogen en staan circa 30 centimeter van het lichaam af.

4. Spring op de bal van de voet

Touwtje springen is zwaar voor de kuiten. Na een sessie touwtje spring merk je het meestal goed in de kuiten. Dit komt doordat je springt en land op de bal van de voet. De hakken raken nooit de grond aan tijdens het touwtje springen.

5. Gebruik een springtouw met de goede lengte

Touwtje springen wordt moeilijker als er een springtouw gebruikt wordt die te lang of te kort is. De lengte van het springtouw heeft een negatieve invloed op het ritme. Het springtouw heeft een lengte nodig waarbij iedere draai de grond geraakt wordt. De lengte is goed als je op het midden van het springtouw gaat staan en de handvatten de borst raken. Bij Bol.com is al een nieuwe springtouw voor minder dan 10 euro verkrijgbaar.

6. Gebruik de polsen

Touwtje springen komt niet vanuit de armen of schouders maar vanuit de polsen. Als je hoog springt en daarbij de armen gebruikt om het touwtje rond te laten gaan dan wordt het al snel te moeilijk en te zwaar. Dit merk je in de schouders die gaan verzuren. Maak een draaiende beweging met de polsen om het touwtje rond te laten gaan.

Beter leren touwtje te springen gebeurt verder automatisch. In het begin kan het lastig zijn maar na een aantal uur oefenen wordt het een automatisme. Het is belangrijk dat je het geregeld blijft doen zodat je het niet verleerd. Als je vervolgens zonder problemen 100 herhalingen kunt doen dan kun je het moeilijker maken door double unders te proberen. Bij een double under gaat het touwtje twee keer onder je voeten door in een enkele sprong. Begin met een enkele double under en probeer het stapsgewijs uit te breiden.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel