Wandelen vs hardlopen voor afvallen

Wandelen vs hardlopen voor afvallen

  • 01 okt 0

Wandelen en hardlopen zijn beiden effectief voor afvallen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze oefeningen? Wandelen heeft veel weg van hardlopen, het is alleen wat langzamer en je komt niet van de grond af met de voeten. Hoewel de beweging op het eerste gezicht niet veel van elkaar verschilt is er wel duidelijk een andere techniek.

Voordelen

De voordelen die hardlopen biedt kun je ook benutten als je wandelt. De algehele fitheid van het lichaam verbetert en er is minder risico op de ontwikkelingen van diverse chronische ziekten. Om deze voordelen te kunnen benutten is het nodig om stevig te wandelen met een snelheid van circa 6 km/u. Een tussen manier is er ook; snelwandelen. Snelwandelen wordt gedaan met een snelheid van 6 tot 9 km/u. Het wordt snelwandelen genoemd als steeds één voet de grond raakt. Het verschil met hardlopen is dat bij hardlopen beide voeten tegelijk van de grond komen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer, step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Energieverbruik

De extra calorieën die verbruikt worden met hardlopen zijn afkomstig van de kracht die gezet wordt om de voeten van de grond af te laten komen. Uit onderzoek blijkt dat er tot 2,5 keer zoveel energie verbruikt wordt tijdens hardlopen dan bij wandelen. Als het aankomt op het calorieverbruik per minuut dan is hardlopen veel effectiever dan wandelen.

Beginners

Het voordeel van wandelen is dat het ook voor beginners geschikt is. Hardlopen kan in sommige gevallen niet geschikt zijn voor beginners als het lichaam nog niet toe is aan deze vorm van lichaamsbeweging. Dit is vaak zichtbaar bij personen die lange tijd niet of zelfs nooit gesport hebben. Personen die beginnen met een trainingsprogramma zijn beter af met wandelen in de beginstadia van het programma. Als het lichaam het toelaat kan langzaam en geleidelijk hardlopen (joggen) ingevoerd worden in het trainingsprogramma.

Wandelen vs hardlopen voor afvallen
4.8 (95%) 4 stemmen

Sneller herstel

Sporten en herstellen gaan hand in hand. Het lichaam heeft tijd, rust en goede voeding nodig om te herstellen. Voor het herstel na het sporten worden eiwitshakes aangeraden. De best presterende shakes op dit moment zijn afkomstig van Body&Fitshop. Je kunt deze bekijken via de onderstaande link:
Bekijk Body&Fitshop shakes

Geef je reactie