Je ligt in bed, klaar om de slaap te vatten na een lange dag. Maar dan begint het gevecht: je maag knort en je hebt plotseling enorme trek. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar wist je dat bepaalde dingen die je eet vlak voor het slapen gaan je inspanningen om af te vallen kunnen saboteren? Het is tijd om te ontdekken wat je moet vermijden als je wilt afvallen en een goede nachtrust wilt hebben.
1. Cafeïne
Drink geen dranken met cafeïne voor het slapen gaan. Deze stimulerende stof, die te vinden is in koffie, energiedrankjes en sommige theeën, kan je wakker en moeilijk in slaap laten vallen. Vermijd het drinken van cafeïnehoudende drankjes minstens vier uur voordat je naar bed gaat.
2. Schermtijd
Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat deze schermen uitstralen kan je biologische klok verstoren en de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, vertragen. Probeer minstens een uur voordat je naar bed gaat, geen schermen meer te gebruiken.
3. Zware maaltijden
Vermijd het eten van zware maaltijden vlak voor het slapen gaan. Het verteringsproces kan je slaap verstoren en kan zorgen voor ongemak in de maag. Probeer minstens twee uur voor het slapengaan te eten en kies voor lichte en gezonde gerechten.
4. Intensieve training
Vermijd het doen van intense fysieke activiteiten vlak voor het slapen gaan. Dit kan je lichaamstemperatuur verhogen, je hartslag versnellen en je energielevel verhogen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Probeer minstens twee uur voor het slapengaan je trainingssessie af te ronden.
5. Alcohol
Vermijd het drinken van alcohol vlak voor het slapengaan. Hoewel alcohol je in eerste instantie slaperig kan maken, kan het de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je ’s nachts vaker wakker wordt. Probeer minstens twee uur voordat je naar bed gaat geen alcohol meer te drinken.
6. Stressvolle activiteiten
Vermijd stressvolle activiteiten vlak voor het slapengaan. Het uitvoeren van taken die je opwinden of angstig maken, kan je geest actief houden en het moeilijker maken om te ontspannen en in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voor het slapengaan te ontspannen en kies voor rustgevende activiteiten.
7. Vochtige slaapomgeving
Vermijd een vochtige slaapomgeving. Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, kan een te vochtige slaapkamer leiden tot een oncomfortabele nachtrust en kan het lastig zijn om in slaap te vallen. Zorg voor een goede ventilatie in de slaapkamer en gebruik eventueel een luchtontvochtiger.
8. Hoge kamertemperatuur
Vermijd een te hoge kamertemperatuur. Een warme slaapomgeving kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt en vaak wakker wordt. Zorg voor een koele en comfortabele temperatuur in de slaapkamer, bij voorkeur tussen de 18 en 22 graden Celsius.
Sportieve tip
Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.
Bekijk de toestellen9. Langdurig dutjes
Vermijd lange dutjes overdag. Hoewel een kort dutje je energie kan geven, kan het te lang slapen overdag ervoor zorgen dat je ’s nachts moeilijker in slaap valt. Houd dutjes overdag kort en beperk ze tot maximaal 20-30 minuten.
10. Onregelmatig slaappatroon
Vermijd een onregelmatig slaappatroon. Het hebben van een inconsistent slaaproutine kan je biologische klok verwarren en ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt en ’s nachts vaak wakker wordt. Streef naar een vaste bedtijd en sta elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend.