Wil je graag afvallen en ben je benieuwd wat de beste manier is om dat te bereiken? Dan sta je vast voor de keuze: trainen met je eigen lichaamsgewicht of gebruikmaken van apparatuur? Nou, laten we je meteen uit de droom helpen: er is geen universeel antwoord. Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke doelen en voorkeuren.
1. Bewegingsvrijheid
Bij trainen met eigen lichaamsgewicht heb je de vrijheid om overal te trainen, zonder afhankelijk te zijn van apparatuur. Je kunt je workouts aanpassen aan je omgeving, waardoor je meer variatie hebt. Met apparatuur ben je beperkt tot de sportschool en de specifieke toestellen die zij aanbieden.
2. Functionele kracht
Trainen met eigen lichaamsgewicht stimuleert functionele kracht doordat je beweegt zoals je in het dagelijks leven beweegt. Je traint niet alleen je spieren, maar ook je houding, balans en stabiliteit. Met apparatuur richt je je vaak alleen op specifieke spiergroepen, waardoor functionele kracht minder wordt gestimuleerd.
3. Beschikbaarheid
Je lichaam heb je altijd bij je, waardoor trainen met eigen lichaamsgewicht altijd beschikbaar is. Of je nu thuis bent, op reis of in een drukke sportschool, je kunt altijd oefeningen doen zonder apparatuur. Met apparatuur ben je afhankelijk van de aanwezigheid en beschikbaarheid van de toestellen.
4. Kosten
Trainen met eigen lichaamsgewicht is over het algemeen goedkoper dan trainen met apparatuur. Je hebt geen dure abonnementen of apparaten nodig. Je kunt je workouts aanpassen aan je budget en doorgaan met trainen zonder extra kosten te maken. Met apparatuur heb je vaak een sportschoolabonnement nodig en eventueel extra kosten voor persoonlijke training of specifieke apparaten.
5. Balans en coördinatie
Wanneer je traint met eigen lichaamsgewicht, moet je je spieren en gewrichten coördineren om in evenwicht te blijven. Hierdoor train je niet alleen je kracht, maar verbeter je ook je balans en coördinatie. Met apparatuur wordt het evenwicht en de coördinatie vaak ondersteund, waardoor deze aspecten minder worden gestimuleerd.
6. Snelheid van aanpassing
Trainen met eigen lichaamsgewicht maakt het gemakkelijker om de intensiteit van je workouts aan te passen. Door de variatie in oefeningen kun je eenvoudig de moeilijkheidsgraad verhogen of verlagen. Met apparatuur moet je vaak wachten op de juiste gewichten of aanpassingen doen aan de toestellen, wat de snelheid van aanpassing kan vertragen.
7. Functionele cardio
Bij trainen met eigen lichaamsgewicht kun je cardiovasculaire oefeningen combineren met spierversterkende oefeningen, wat zorgt voor een functionele vorm van cardio. Je verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook je kracht en spierdefinitie. Met apparatuur moet je vaak aparte cardiomachines gebruiken, waardoor je de functionele aspecten van de training mist.
8. Core strength
Bij trainen met eigen lichaamsgewicht worden je buik- en rugspieren sterk betrokken bij veel oefeningen, waardoor je je core strength verbetert. Je traint je spieren niet geïsoleerd, maar in samenwerking met je hele lichaam. Met apparatuur kun je specifiek je core strength trainen, maar mis je vaak het geïntegreerde aspect.
Sportieve tip
Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.
Bekijk de toestellen9. Tijdsbesparing
Trainen met eigen lichaamsgewicht kan efficiënt zijn, omdat je geen tijd verspilt aan het wachten op apparatuur of het instellen van gewichten. Je kunt snel van oefening naar oefening gaan zonder onderbrekingen. Met apparatuur moeten vaak toestellen worden aangepast of gedeeld met anderen, wat extra tijd kan kosten.
10. Trainen op eigen niveau
Met trainen met eigen lichaamsgewicht kun je de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aanpassen aan je eigen niveau. Je kunt de intensiteit verhogen door je techniek aan te passen of een gevorderde variatie van de oefening te kiezen. Met apparatuur moet je vaak het gewicht aanpassen of gebruikmaken van verschillende toestellen om de intensiteit te variëren.
11. Medische beperkingen
Bij trainen met eigen lichaamsgewicht kun je oefeningen aanpassen aan eventuele medische beperkingen die je hebt. Je hebt meer vrijheid om te kiezen welke bewegingen goed aanvoelen voor jouw lichaam. Met apparatuur moet je vaak rekening houden met de beperkingen van de toestellen en zijn er minder mogelijkheden tot aanpassing.