Hardlopen met hogere intensiteit door interval of sprinttrainingen

Hardlopen met hogere intensiteit door interval of sprinttrainingen

  • 21 aug 0
hardlopen bos

Veel sporters die als doel hebben gewicht te verliezen tijdens het hardlopen zullen het ongetwijfeld wel hebben gemerkt. Na verloop van tijd verlies je niet veel gewicht meer als je telkens dezelfde duurloopjes aan hetzelfde tempo blijft uitvoeren. Je lichaam raakt namelijk gewoon aan de inspanning en heeft dus minder energie nodig om op constante tempo te lopen en om achteraf te herstellen van de training. Wil je echter blijven gewicht verliezen door te hardlopen zal je ofwel langer sporten of intensiever moeten sporten.

Voor veel mensen die werken en kinderen hebben is het niet vanzelfsprekend om meer tijd vrij te maken voor het sporten. Dan is het aan te raden om intensievere trainingen in te lassen tijdens het hardlopen. Het zal er niet alleen voor zorgen dat je meer gewicht verliest maar je conditie zal ook stijgen zonder dat je er meer tijd hoeft voor vrij te maken.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je huidig aantal kilometers die je wekelijks maakt op een makkelijke manier kan volbrengen. Hieronder lees je enkele belangrijke tips en enkele interessante voorbeelden die je kan uitproberen als je minimum reeds drie looptochten van 30 minuten wekelijks aflegt.

Atletiekbaan

Voorbeeld: 15 minuten rustige opwarming – 3 tot 5 versnellingen van 100 meter met 100 meter of 1 minuut trimlopen – 10 minuten uitlopen

Voor deze training op de atletiekpiste hoef je geen spikes te kopen. Met je gebruikelijke loopschoenen kan je deze eenvoudige training perfect uitvoeren. Je zal niet alleen makkelijker meer calorieën verbranden maar ook zal je het gevoel krijgen dat de training veel vlugger ten einde is. De zachte ondergrond van de atletiekpiste al dan niet in combinatie met goed dempende hardloopschoenen zorgen ervoor dat de kans op blessures sterk wordt verminderd.

Bosrijke omgeving op onverharde paden

Voorbeeld: 15 minuten rustige opwarming – 3 tot 5 versnellingen waarbij je een korte afstand zelf kiest met daartussen 1 minuut trimlopen – 10 minuten uitlopen

Deze looptraining in het bos op onverharde paden hoef je dus niet zo strikt uit te voeren in vergelijking met de hierboven beschreven training. Een groot voordeel is dat je naargelang de zin en het gevoel in de benen zelf kan bepalen hoelang je de versnellingen maakt. Door het onverharde terrein in combinatie met uitstekend dempende hardloopschoenen wordt de kans op het krijgen van vervelende kwaaltjes achteraf sterk verminderd.

Brug

Voorbeeld: 15 minuten rustige opwarming – 3 tot 5 versnellingen op de helling van de brug langs dezelfde kant of andere kant loop je rustig uit – 10 minuten uitlopen

Deze hardlooptraining is een stuk belastender voor je spieren, pezen en gewrichten maar kunnen een leuk afwisseling vormen op de 2 bovenstaande type trainingen. Vooral als het in de winter ’s avonds vlug donker wordt is het voor veel mensen de enige mogelijkheid om een intensievere training in de werkweek in te lassen.

Hardlopen in heuvels en bergen

Een intensievere training inlassen op een heuvelachtig en bergachtig terrein is sowieso een stuk lastiger dan op vlakke wegen. Heb je de mogelijkheid om in de omgeving waar je woont op heuvelachtige paden te lopen dan moet je dit zeker doen. Je kan na een opwarming van bijvoorbeeld 10 minuten telkens wanneer je een heuvel bedwingt versnellen.

Op vakantie is dit afhankelijk natuurlijk van je bestemming soms de enige vorm van intensieve training dit je kan uitvoeren. Bij het beklimmen en afdalen van steile hellingen is het wel aangeraden om te lopen met trailschoenen zodat je voldoende grip en tractie hebt op het terrein.

Afhankelijk uiteraard van het aantal minuten dat je wekelijks hardloopt kan je intensieve trainingen meer inlassen om zo vlotter meer calorieën te verbruiken. Luister daarvoor heel goed naar je lichaam zodat je geen blessure oploopt. Voor wie 3 looptochten maakt per week raad ik aan om maximaal 1 intensievere training uit te voeren. Voor de sporters die 5 maal of meer lopen kunnen 2 intensieve looptochten maken.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel