Je loopt langs de winkelstraat en opeens word je overspoeld door een verleidelijke geur van versgebakken donuts. Je voelt je maag knorren en je mond begint te watertanden. Voordat je het weet ben je de winkel binnen gestapt en heb je een doos vol heerlijke donuts gekocht. We kennen het allemaal, die onweerstaanbare drang naar eten die soms lijkt te controleren wat we in onze mond stoppen. Maar maak je geen zorgen, want we gaan je enkele handige tips geven om eetbuien te verminderen en op een gezonde manier af te vallen.
1. Ga bewust om met je voeding
Als het gaat om het verminderen van eetbuien, is bewustzijn van wat je in je mond stopt essentieel. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je echt honger hebt of dat je gewoon emotioneel wilt eten. Plan je maaltijden en snacks van tevoren, zodat je niet in de verleiding komt om te veel te eten. Luister naar je lichaam en stop met eten wanneer je vol zit.
2. Eet regelmatig en gevarieerd
Een van de meest voorkomende oorzaken van eetbuien is een te strikt dieet dat leidt tot onbeheersbare honger. Zorg ervoor dat je regelmatig eet en gevarieerde maaltijden en snacks hebt. Het eten van voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten kan helpen om je langer verzadigd te voelen en eetbuien te voorkomen.
3. Herken je triggers
Eetbuien kunnen worden getriggerd door bepaalde situaties, emoties of gedachten. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze triggers en erop voorbereid te zijn. Als je merkt dat je eetbuien krijgt als reactie op stress, verveling of verdriet, zoek dan alternatieve manieren om met deze emoties om te gaan. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen, jezelf af te leiden met een hobby of met een vriend te praten.
4. Zorg voor voldoende slaap
Een gebrek aan slaap kan je hongerniveaus en eetlust regulerende hormonen zoals ghreline en leptine verstoren, waardoor je meer geneigd bent om te veel te eten. Zorg voor voldoende slaap om je lichaam de kans te geven om te herstellen en je honger en eetbuien onder controle te houden.
5. Houd een voedingsdagboek bij
Het bijhouden van een voedingsdagboek kan je helpen om bewust te worden van je eetpatronen en eventuele eetbuien. Schrijf op wat je eet, wanneer je het eet en hoe je je voelt tijdens het eten. Dit kan je inzicht geven in mogelijke triggers en patronen die je kunt aanpakken.
6. Eet langzaam en geniet van je maaltijden
Eet langzaam en neem de tijd om van elke hap te genieten. Dit geeft je lichaam de tijd om signalen van verzadiging naar je hersenen te sturen, zodat je eerder stopt met eten en minder geneigd bent tot eetbuien. Kauw goed en neem kleine pauzes tussen elke hap om de smaken en texturen van het voedsel volledig te ervaren.
7. Zorg voor voldoende afleiding
Eetbuien kunnen vaak optreden uit verveling of een gebrek aan afleiding. Zorg voor voldoende afleiding in je leven door nieuwe hobby’s uit te proberen, met vrienden af te spreken of jezelf te trakteren op een ontspannende activiteit. Dit kan je helpen om je gedachten weg te halen van voedsel en eetbuien te voorkomen.
8. Drink voldoende water
Soms kunnen dorst en uitdroging verward worden met honger, waardoor je meer gaat eten dan nodig is. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en eventuele verwarring tussen dorst en honger te voorkomen. Een glas water voor elke maaltijd kan ook helpen om je sneller verzadigd te voelen.
Sportieve tip
Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.
Bekijk de toestellen9. Zoek professionele hulp indien nodig
Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat bij het verminderen van eetbuien. Als je merkt dat je ondanks je inspanningen moeite hebt om eetbuien onder controle te houden, zoek dan professionele hulp. Een diëtist, psycholoog of therapeut kan je helpen bij het begrijpen van de diepere oorzaken van je eetbuien en je begeleiden naar een gezonde relatie met voeding.
10. Creëer een gezonde omgeving
Om eetbuien te verminderen, is het belangrijk om je omgeving zo gezond mogelijk te maken. Zorg voor gezonde voeding in huis en vermijd het kopen van triggerende voedingsmiddelen. Vul je koelkast met verse groenten, fruit en eiwitrijk voedsel, en vermijd het hebben van ongezonde snacks binnen handbereik.
11. Wees geduldig en mild voor jezelf
Het verminderen van eetbuien is geen eenvoudige taak en het kost tijd en geduld om gezonde gewoonten op te bouwen. Wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit proces. Vergeef jezelf als je een terugval hebt en leer eruit. Blijf positief en focus op elke kleine vooruitgang die je maakt. Je kunt het.