Welke krachttraining oefeningen zijn het beste?

Welke krachttraining oefeningen zijn het beste?

  • 18 sep 0

Er is geen beste oefening. De oefeningen hebben allen een andere uitwerking. Welke oefening het beste is verschilt per persoon. Er zijn oefeningen die verschillende spiergroepen tegelijk trainen maar het is ook mogelijk om een spiergroep alleen te trainen. Welke oefeningen het beste zijn ligt aan de doelen die je hebt gesteld. Balans tussen de verschillende oefeningen is belangrijker dan de oefeningen zelf. Het lichaam blijft dan in proporties zonder dat bepaalde spiergroepen ver vooruit of achterlopen.

Compound oefeningen

Bij krachttraining is het verstandig om je te richten op de compound oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk getraind worden. Dit in tegenstelling tot isolatie oefeningen die een enkele spiergroep trainen. Bekende compound oefeningen zijn de squat, deadlift, bankdrukken en de military press.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Antagonistische paren

Alle spieren worden onderverdeeld in antagonistische paren. Dit zijn spieren met een buigende en een strekkende beweging. De spier dat buigt verkleint de hoek tussen twee botten. De strekkende spier zorgt voor een beweging in de tegengestelde richting. De antagonistische paren die van toepassing zijn bij krachttraining zijn de volgende:

Spieren Lichaamsdeel
pectorals/lattismus dorsi Borst/rug
Anterior delts/posterior delts Voorkant schouder/achterkant schouder
Trapezius/deltoids Bovenrug/Schouder
Abdominus rectus/spinal erectors Buikspieren/Onderrug
Left and right external obliques Linker buikspieren/rechter buikspieren
Quadriceps/hamstrings Voorkant bovenbeen/achterkant bovenbeen
Tibilias anterior/gastrocnemius Scheen/kuitbeen
Biceps/triceps Voorkant onderarm/achterkant bovenarm

Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel