Wat is Cross Training?

Wat is Cross Training?

  • 25 okt 0

Cross training is een manier om de algehele fitheid van het lichaam en prestaties te verbeteren door continu de trainingsroutine te veranderen. Het is wat anders dan sporten op de crosstrainer. Als je 4 dagen per week hardloopt dan train je alleen de spieren die je daarmee gebruikt. Hetzelfde geldt voor krachttraining. Je bent dan misschien wel sterker over het gehele lichaam maar je conditie blijft achter. Door cross training worden de verschillende aspecten van algehele fitheid getraind. Bij cross training wordt er rekening mee gehouden dat veel spieren in verschillende delen van het lichaam gebruikt worden bij een activiteit. Om beter te worden in de activiteit is het niet alleen nodig om de spieren te trainen die direct gerelateerd zijn maar alle spieren die een bijdrage leveren.

Voorbeeld

Een wielrenner heeft sterke beenspieren nodig om goede prestaties te behalen. Dit betekent echter niet dat alleen de beenspieren getraind moeten worden. De spieren die ondersteunen moeten ook getraind worden. Dit zijn de core spieren maar ook alle spieren in de rug en meer. Het bovenlichaam wordt ook gebruikt bij het fietsen terwijl de benen het meeste werk doen. Al deze spieren worden geactiveerd tijdens het fietsen. Door verschillende trainingen te doen kunnen de spieren op verschillende manieren getraind worden zodat het gehele lichaam vooruit gaat.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Cross training in de praktijk

Cross training betekent in de praktijk een afwisseling van cardiotraining, krachttraining en het verbeteren van het uithoudingsvermogen en balans. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor iemand die alleen krachttraining doet kan hardlopen een goede aanvulling zijn. Aan de andere kant kan krachttraining, zoals het trainen van de heupspieren en core, een goede aanvulling zijn voor de training van een hardloper. De trainingen kunnen afgewisseld worden waarbij de ene training gericht is op krachttraining, de volgende op flexibiliteit en de derde op cardio. Het is echter ook mogelijk om alle aspecten van een cross training in een trainingssessie te verwerken.

Bij hard sporten zoals cross training hoort natuurlijk ook een gezond voedingsschema. Voeding speelt een grote rol in de prestaties tijdens cross training maar ook bij de andere soorten training.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel