Wat is cardio?

Wat is cardio?

  • 24 sep 0

Elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je hart sneller gaat kloppen wordt gezien als een cardio oefening. Dit is bijvoorbeeld hardlopen, joggen en fietsen. Als je gaat afvallen dan zijn de cardio oefeningen de eerste keuze. Tijdens cardio oefeningen versnelt de bloedcirculatie en zuurstof toevoer om aan de vraag van de spieren te voldoen. Als je al cardio oefeningen doet dan moet je de intensiteit of duur van de cardio verhogen als je wilt afvallen. Je lichaam is immers al gewend aan de normale cardio die je doet. Om meer te verbruiken moet je daarom de cardio oefening uitbreiden in intensiteit of duur.

VO2max

De maximale zuurstof consumptie, het gebruik van zuurstof voor energie, is bekend als de VO2max. Dit wordt ook wel de maximale aerobe capaciteit genoemd en is een goede indicator van de resultaten die behaald kunnen worden met cardio training.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Calorieën verbranden met cardio

De enige manier om af te vallen is door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Cardio oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen over een bepaalde periode. Deze oefeningen verbranden veel calorieën. Als je deze wilt doen dan is het aan te raden om het meerdere keren per week te doen. Kies een cardio oefening die je leuk vind zodat je het makkelijk kunt volhouden. Zorg ook voor voldoende variatie. Dit voorkomt blessures maar het houdt het sporten ook leuk en spannend. Als je altijd hetzelfde doet wordt het al snel saai.

Wandelen

Voor iemand die nooit sport en net begint met sporten is wandelen een goede optie. Wandelen is één van de lichte cardio oefeningen. Het voordeel van wandelen is dat het wel degelijk invloed heeft op het metabolisme. Als je eenmaal het wandelen lang kunt volhouden dan kun je de snelheid verhogen. Hoe sneller je wandelt, hoe meer calorieën je verbrand. Uiteindelijk ben je in staat om te snelwandelen. Wandelen kun je in de ochtend doen voor het ontbijt of ’s avonds.

Waarom cardio doen?

Het hart is een spier net zoals elke andere spier. Als je het traint dan wordt het sterker en is het tegen meer bestand. Om het hart gezond te houden is cardio het beste wat je kunt doen. Cardio oefeningen zorgen ervoor dat het hart gezond blijft. Door de cardio oefening moet het hart harder werken. Dit zorgt ervoor dat het hart steeds beter gesteld is tegen de oefeningen en het sterker wordt. Als het hart sterker wordt kan het meer zuurstof door het lichaam sturen en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Door cardiotraining wordt het volgende bewerkstelligt:

  • Groter bloedvolume
  • Een groter hart (tot 20% groei is mogelijk)
  • Lagere rusthartslag
  • Meer zuurstofgebruik is mogelijk
  • Lagere bloeddruk
  • Vetverlies

Welke soort cardio doen?

Elke activiteit waarvan je hart sneller gaat kloppen en de ademhaling versnelt is een cardio oefening. Er wordt meestal gesproken over een cardio training als er voor meer dan 3 minuten op dezelfde intensiteit wordt gesport. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zwemmen, fietsen en hardlopen. Bij cardio wordt er altijd bewogen. Het is niet nodig om lang cardio te doen. Er zijn al voordelen als je meerdere keren een korte cardio sessie doet. Elk klein beetje helpt wat dat betreft. Dit zijn alle korte wandelingen die je maakt, je auto parkeren, de trap nemen en tuinieren. Al deze kleine beetjes helpen om het hart gezond te houden.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef je reactie