Wanneer is het te laat om te sporten?

Wanneer is het te laat om te sporten?

  • 30 dec 0

Het beste is om te beginnen met sporten als je jong bent. Als je dat echter niet gedaan hebt dan kun je altijd nog beginnen, ook op latere leeftijd. Sporten heeft altijd een positief effect op de gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat als je op latere leeftijd begint met sporten dat je dan alsnog het risico op verschillende ziektes kunt voorkomen. Het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en beroertes kan ook op latere leeftijd verminderd worden door te sporten. Ouder worden heeft een effect op het sporten. Mensen van oudere leeftijd hebben vaker blessures, minder uithoudingsvermogen en kracht en ook de prestaties worden minder.

Ouder worden en mindere prestaties

Iedereen die een bepaalde leeftijd bereikt maakt het mee. De resultaten en prestaties worden minder. Hoeveel de prestaties minder worden verschilt per persoon. Het verschilt ook per persoon hoe snel de prestaties minder worden. De verschillende systemen in het lichaam worden ook ouder en gaan daardoor minder effectief werken. Het is echter per systeem verschillende hoe snel de effectiviteit achteruit gaat. De aerobe prestaties gaan bijvoorbeeld eerder achteruit dan de spierkracht.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Het hart wordt minder efficiënt als het ouder wordt. De weerstand wordt steeds groter. De maximale hartslag neemt ook af als je ouder wordt. De longen worden ook minder elastisch bij het ouder worden. In de jaren vanaf 30 jaar neemt de maximale opslag van zuurstof af. Vanaf het 40ste levensjaar begint ook de spiermassa af te nemen en neemt de eiwitsynthese af. De kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren neemt ook af. Tegelijk neemt ook de vetmassa op het lichaam toe en het lichaam wordt minder flexibel.

Langzamer worden

Duursporters merken ergens in de dertiger jaren dat de prestaties minder worden. Dit blijft vervolgens alleen maar afnemen in de volgende jaren. De tijden die men haalt wordt elk jaar minder. Uit onderzoeken blijkt dat het bij duursporten gemiddeld gaat om 0.5 tot 1 procent per jaar in de leeftijd tussen 35 en 60 jaar. De maximale zuurstof dat gebruikt kan worden tijdens het sporten neemt veel af. Dit kan oplopen tot circa 40 procent van de maximale zuurstof dat je kunt gebruiken voor sporten (VO2 max). Dit is voornamelijk het gevolg van het dalen van de maximale hartslag. De maximale hartslag wordt ongeveer 1 hartslag minder per jaar. Als men de maximale hartslag berekent dan gaat men om deze reden meestal uit van 220 – de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder de maximale hartslag wordt.

Ouder worden door te sporten?

Veel mensen vragen zich af of ze ouder kunnen worden door te sporten. Kan het effect van het ouder worden minder worden door geregeld te sporten? Het blijkt dat sporten wel degelijk de lengte van het leven kan verlengen. Het onderzoek naar sporten en langer leven is nog steeds gaande maar het is niet volledig bewezen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die aantonen dat de levensverwachting groter wordt door te sporten. Personen die sporten lopen minder kans op een vroeg overlijden. Uit onderzoeken blijkt dat personen die sporten minder kans hebben op hartaanvallen, beroertes en andere ziektes.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel