Voeding

Iedereen heeft eten nodig om te overleven. De kwaliteit van het leven hangt ook voor een groot deel af van het eten dat we eten. Het lichaam heeft energie nodig om de dag door te komen. Daar is voeding voor nodig. Het lichaam heeft energie nodig voor verschillende functies zoals het ademhalen, de spijsvertering maar ook voor het bewegen. Dat is maar een fractie van waar het lichaam energie voor nodig heeft. Het grootste gedeelte van het eten dat we eten bestaat uit macronutriënten. Dit zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. De energie in een macronutriënt wordt weergegeven met een calorie.

Eiwitten

Hoe we over eten denken is de laatste jaren veel veranderd. De verhoudingen tussen de macronutriënten zijn door de jaren heen ook veranderd. Eiwitten werden voornamelijk uit zuivel- en vleesproducten gehaald. Deze werden als de enige eiwitrijke producten beschouwd. Nu worden andere eiwitbronnen ook aangeraden zoals vis, bonen, noten, eieren en peulvruchten.

Koolhydraten

Koolhydraten werden vroeger nog niet opgedeeld in simpele en complexe koolhydraten. Men ging er vanuit dat het allemaal hetzelfde was wat niet het geval is. Tegenwoordig worden koolhydraten verdeeld in simpele en complexe koolhydraten. Mensen wordt aanbevolen om voornamelijk complexe koolhydraten te eten. De complexe koolhydraten leveren stabiele energie en er zitten veel meer vezels in complexe koolhydraten.

Vetten

Vetten werden altijd gezien als slecht eten. Het beeld van hoe men naar vetten kijkt is het meest veranderd de laatste tijd. Vetten worden niet meer gezien als één categorie. Vetten worden nu onderverdeeld in verschillende groepen. De rol van essentiële vetten is nu bekend waardoor er een onderscheid is gekomen tussen goede en slechte vetten. Men weet nu precies welke vetten slecht zijn voor het lichaam en welke vetten een voordeel bieden voor de gezondheid.

Gezond eten

Het is nooit te laat om gezond te gaan eten. Een gezond dieet hoeft niet saai te zijn of duur. Het betekent ook niet dat je al het lekkere eten niet meer eten. Je mag het nog steeds wel eten maar alleen niet zo vaak meer als je gewend bent of in kleinere porties. Gezond eten zorgt ervoor dat je beter gaat voelen, dat je actiever wordt en langer actief kunt zijn. Een gezond eetpatroon geeft je ook een betere weerstand tegen ziektes waardoor je minder snel ziek wordt. Door gezond te eten krijg je ook veel meer energie. Gezond eten betekent niets anders dan het eten lekker vinden en veel variaties te hebben in gezonde producten. Als je gezond eet krijg je alle voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft. Met een gezond eetpatroon blijf je op gewicht en wordt je niet steeds zwaarder.

Fruit en groenten

Onderzoeken tonen aan dat mensen die voldoende groenten en fruit eten een kleinere kans hebben om kanker en hart- en vaatziekten te krijgen. Ook met fruit en groenten is het verstandig om te blijven variëren. Kies steeds verschillende kleuren groenten en fruit als je boodschappen doet. De variatie in fruit en groenten zorgt ervoor dat je verschillend vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het wordt aanbevolen om twee stuks fruit per dag te eten en ongeveer 200 gram groente.

Vlees, vis, gevogelte, eieren, noten, bonen en peulvruchten

Probeer in elke maaltijd een voedingsmiddel uit één van deze groepen te eten. Al deze groepen bevatten voedingsmiddelen met eiwitten. De eiwitten heeft je lichaam nodig om te herstellen maar ook om cellen te bouwen. Je hoeft niet elke dag hetzelfde te eten, daarom kun je ook een keuze maken uit deze groepen. Zo kun je veel afwisselen maar toch gezond blijven eten met veel eiwitten.

Voedingsmiddelen met vet en suiker

Het eetpatroon mag niet uit te veel vetten bestaan. Als je te veel vetten binnenkrijgt dan is de kans groot dat je ook veel verkeerde vetten binnenkrijgt zoals verzadigde en transvetten. Deze vetten moet je zoveel mogelijk minderen in je eetpatroon. Het is daarom verstandig om fastfood dat in olie gebakken wordt zoveel mogelijk te vermijden. Hetzelfde geldt voor gebak, snacks en chips. De vetten in deze producten zijn niet altijd te proeven maar ze zitten er wel degelijk in en zijn slecht voor het lichaam. De slechte vetten verhogen de cholesterol niveaus in het lichaam en de bloeddruk wordt hoger zodat het risico op hart- en vaatziekten vergroot wordt.

Koolhydraatrijke producten

Producten zoals deze bevatten veel koolhydraten. Het eetpatroon dat in West-Europa normaal is bevat veel koolhydraten. Het is voor het lichaam ook de eerste en voornaamste energiebron. Het is om deze reden verstandig om bij elke maaltijd wat koolhydraten te eten. Met name de grote maaltijden moeten koolhydraten bevatten. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten zijn brood, graanproducten, rijst, aardappelen en pasta. Deze producten bevatten veel complexe koolhydraten. Het lichaam kan deze goed gebruiken voor energie. De koolhydraatrijke producten bevatten ook veel vezels. Vezels zijn goed voor de werking van de darmen en de stoelgang. Ze zorgen er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt van het eten.

Melk, kwark en andere zuivelproducten

Het voordeel van deze producten is dat ze veel eiwitten bevatten. De magere versies zijn het best omdat deze het minste vet bevatten. Kies bijvoorbeeld voor magere kwark in plaats van volle kwark. De eiwitten in de producten zijn altijd welkom in het lichaam. Het lichaam kan de eiwitten goed gebruiken voor het opbouwen van de lichaamscellen. De eiwitten zorgen er ook voor dat je langer vol zit. Zuivelproducten bevatten daarnaast ook veel calcium. Calcium is onder andere goed voor het sterk houden van de botten.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel